• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

SMAŽENÝ LILEK S VEPŘOVÝM

  • 500 g lilku
  • 300 g vepřové kýty, nakrájet na tenké plátky
  • 150 g bambusových výhonků (kedlubna)
  • 4 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 1 lžíce octa (citrónová šťáva)
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu

Zálivka

  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce sherry
  • ½ hrnku hovězího vývaru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžička cukru
  • ½ lžičky soli

1. Oloupaný lilek nakrájet na silnější plátky a prudce osmažit cca 4 minuty, lilek dát na sítko okapat.
2. Nakrájené vepřové smíchat se solí a kukuřičným škrobem, nechat ležet 20 minut.
3. Vepřové po částech osmažit, dát do sítka okapat.
4.  K opečenému vepřovému přidat kedlubnu, česnek, opečený lilek, ocet (citrón) a záliv. Promíchat.

SLADKOKYSELÉ VEPŘOVÉ MASO S ANANASEM

  • 300 g libového vepřového masa nakrájeného na kostičky
  • 1 lžíce dezertního vína
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 50 g kompotového ananasu
  • 150 g zelených paprik
  • 2 lžíce mandlí, vyloupat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sádlo
  • pepř
  • sůl

Omáčka

  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa
  • 5 lžic šťávy z ananasového kompotu
  • 5 lžic vývaru
  • 2 lžičky kukuřičný škrob
  • 1 lžička sezamového oleje
  • sůl

1. Maso nakrájet na kostičky, smíchat se sójovou omáčkou, vínem a kukuřičným škrobem.
2. Marinovat 30 minut.
3. Papriky nakrájet na čtverečky velké jako maso. Cibuli a česnek nakrájet nadrobno.
4. Přísady na omáčku promíchat v misce.
5. Rozpálit sádlo ve woku a osmažit maso, dát do sítka okapat.
6. Vyčistit wok, rozpálit sádlo, vložit papriky, cibuli, česnek, ananas a osmažit.
7. Přidat omáčku a míchat až omáčka zhoustne. Přidat maso.

SLADKOKYSELÉ VEPŘOVÉ I.

  • 0,5 kg libového vepřového, nakrájet na kostičky
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 1 mrkev, nakrájet na kolečka
  • 1 zelená paprika, nakrájet na čtverečky
  • 1 cibule, nakrájet na čtverečky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce červeného vína
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • ½ lžičky zázvoru
  • ananas, nakrájet na kostičky
  • sádlo

1. Smíchat v misce cukr, sójovou omáčku, ocet, vodu, zázvor, škrob.
2. Maso osmažit na sádle se sezamovým olejem.
3. Osmažit mrkev, papriku a cibuli, ananas.
4. K zelenině a ananasu vrátit maso a přidat směs s cukrem a provařit.

SLADKOKYSELÉ VEPŘOVÉ II.

  • 450 g vepřového, nakrájet na proužky
  • 1 bílek
  • 4 lžíce vody
  • 175 g oloupaných mandlí
  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 2 lžíce červeného vína
  • 1½  lžíce cukru
  • 2 lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • 100 g mrkve, nakrájet na plátky
  • 100 g zelené papriky, nakrájet na čtverečky
  • 100 g červené papriky, nakrájet na čtverečky
  • kukuřičný škrob
  • sádlo
  • 4 jarní cibulky, nakrájet
  • 75 g liči (nebo kousky mandarinek nebo pomeranče)

Omáčka

  • 2 dcl drůbežího vývaru
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky
  • 2 lžičky tmavé sójové omáčky
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • 1½  lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu, promíchat 1 lžičkou vody

1. Vepřové smíchat s bílkem, přidat vodu, mandle, světlou a tmavou sójovou omáčku, červené víno, cukr, sůl, pepř,
    promíchat.
2. Udělat koule jako golfový míček, poprášit kukuřičným škrobem.
3. Nakrájenou zeleninu dát na 4 minuty do vařící vody a dát do sítka okapat.
4. Rozpálit větší množství sádla ,až mírně kouří , osmažit koule 3 – 4 minuty – ubrat ohřev. Dát do sítka okapat.
5. V kastrolu smíchat všechny součásti omáčky, mimo kukuřičného škrobu, provařit, přidat zeleninu, kukuřičný škrob a
    provařit minuty, snížit var a přidat liči nebo kousky pomeranče a koule. Promíchat.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ