• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

DUŠENÉ HOVĚZÍ S MRKVÍ

500 g vysokého roštěnce, nakrájet na kostičky 2 cm
4 dcl masového vývaru
400 g mrkve, nakrájet na kostičky 2 cm
0,6 dcl tmavé sójové omáčky
0,5 dcl červeného dezertního vína
2 jarní cibulky, nakrájet na tenká kolečka
2 stroužky česneku, rozmačkat
3 plátky čerstvého zázvoru
1 lžíce cukru
1 lžíce rostlinného oleje (ne olivový)
1 lžíce sádla na smažení
pepř
sůl

V misce smíchat sójovou omáčku, víno, jarní cibulku.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat česnek, zázvor.
Když česnek zavoní, přidat maso, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat sójovou omáčku, míchat 1 minutu, přidat vývar, dusit 1 hodinu.
Přidat mrkev, cukr, dusit ještě 20 minut.
Dochutit pepřem, solí.

SLADKOKYSELÉ VEPŘOVÉ

400 g vepřové panenky, nakrájet na kostičky 2 cm
250 g kukuřičného škrobu (Dustin)
2 jarní cibulky, nakrájet na tenká kolečka
10 g zázvoru, nakrájet na tenké plátky
10 g sezamových semínek
80 g cukru
4 lžíce octa
2 lžičky sezamového oleje
3 lžičky červeného dezertního vína
rostlinný olej na smažení (ne olivový)
sůl

Smíchat vepřové maso, škrob s vodou tak, aby bylo maso obalené, nechat ležet 20 minut.
V misce smíchat cukr, ocet, sezamový olej, víno, špetku soli. 
Ve woku (na pánvi) rozehřát 4 lžíce oleje, když se z něho začne kouřit, přidat menší množství masa, smažit 1,5 minuty, míchat, dát do cedníku okapat. Postup opakovat, až je všechno maso osmažené.
Olej vylít, wok vyčistit, přidat 1 lžíci oleje, rozehřát, přidat jarní cibulku, zázvor, smažit 1 minutu (ne víc), přidat směs cukru, octa, sezamového oleje, promíchat, přidat maso, promíchat, přidat sezamová semínka, promíchat.

KROUPOVÁ JELITA

250 g masa z hlavy a laloku
150 g škvařeného střevního sádla včetně umletých střevních škvarků
150 g plíčků
300 kg vařených krup
2 dcl krve
0,5 dcl l vývaru z ovařených vnitřností
0,5 lžičky pepře
0,5 lžičky mletého nového koření
¼ lžičky mletého zázvoru
15 g soli

Na vaření masa a nožiček
2 mrkve
2 petržele
3 bobkové listy
10 zrnek pepře
4 zrnka nového koření
sůl
 
Do většího hrnce nalít vodu, osolit, přivést k varu. (Vody jen tolik, aby maso bylo ponořené.)
Přidat maso z hlavy, laloku, plíce.
Přidat hrubě krájenou mrkev, petržel, bobkový list, pepř, nové koření.
Mírným varem vařit, až maso změkne.
Uvařené maso nakrájet na kostičky 0,5 cm, dát do mísy, plíce umlít
Maso, mleté plíce vložit do mísy, přidat kroupy, pepř, nové koření, zázvor, sůl, scezenou krev, vývar, promíchat.
Plnit do střívek.
Masový vývar přivést k varu, vložit jelita, snížit teplotu na 90°C, vařit 20 minut.
Jelita jsou vařená, když po propíchnutí nejsilnější části jelita zůstane špejle čistá, z jelita nesmí vytékat růžová šťáva.

RYBA V PÁŘE

1 celá ryba (velký pstruh, menší candát)
3 lžíce drobně krájeného libového vepřového masa, promíchat s ½ lžičkou cukru
6 plátků šunky, nakrájet na proužky
3 lžíce drobně krájené jarní cibulky
6 lžic červeného dezertního vína
5 černých hub, namočit, nakrájet na proužky
6 bambusových výhonků
2 lžičky plátků zázvoru
½ lžičky soli
slunečnicový olej

Rybu očistit, na každé straně do ní udělat tři křížové zářezy.
Rybu položit na teplu odolný podnos (podlouhlý porcelánový talíř), do zářezů nalít dezertní víno, na povrch ryby rozložit vepřové maso, černé houby, jarní cibulku, zázvor, bambusové výhonky, šunku, přelít dvěma lžícemi oleje, nechat 2 hodiny marinovat.
Do velkého kastrolu dát pařák, vodu přivést k varu, na pařák položit podnos s rybou, vařit v páře 15 minut, nebo až jde za pomoci párátka snadno maso od kosti.
Víno: Merlot

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ