• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 24 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

SLADKOKYSELÁ OMÁČKA II.

  • ½ hrnku kuřecího vývaru
  • 1 stroužek česneku, rozdrtit
  • ½ lžičky čerstvého zázvoru, nastrouhat
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • ½ zelené papriky, nakrájet
  • ½ červené papriky, nakrájet
  • 2 rajčata bez slupky, nakrájet
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 6 lžic šťávy z ananasového kompotu
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky
  • pepř, čerstvě mletý
  • ½ hrnku ananasového kompotu, nakrájet na kostičky

1. V kastrolu osmažit papriku, cibuli.
2. Přidat česnek, když zavoní, přidat rajčata, krátce dusit.
3. Přidat všechny další položky mimo kukuřičný škrob, zakryté provařit cca 5 minut.
4. Přidat kukuřičný škrob rozmíchanou v malém množství vody, přidat do kastrolu, provařit do zhoustnutí.

SLADKOKYSELÁ OMÁČKA S MEDEM

  • 1 lžíce medu
  • ½ hrnku ananasového džusu
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička octa
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 stroužek drceného česneku
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 necelá lžička sezamového oleje

1. Smíchat med, ¼  hrnku ananasového džusu, ocet, sójovou omáčku, kečup a česnek. Pomalu vařit ,až se odpaří asi
    ¼ tekutiny.
2. Smíchat kukuřičný škrob se zbytkem ananasového džusu, vmíchat do redukované omáčky a provařit.
3. Vmíchat sezamový olej.

SÓJOVÁ ZÁLIVKA

  • 4 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžíce tmavé sójové omáčky
  • ½ lžíce cukru
  • 3 zelené chilli papričky, nakrájet nadrobno
  • 2 plátky zázvoru, nakrájet nadrobno

Všechno smíchat. Uložit ve vzduchotěsné lahvi.  

OMÁČKA Z ČERNÝCH FAZOLÍ

  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky zázvoru
  • 2 lžíce černých slaných fazolí, uvařit, nebo fazole z konzervy
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce vína
  • 1 lžička světlé sójové omáčky
  • 1 hrnek vývaru
  • 1 lžička tmavé sójové omáčky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 cibule, nakrájet na tenké plátky

1. Smíchat drcený česnek, zázvor, rozmačkané fazole
2. Smíchat cukr, víno, lehkou sójovou omáčku
3. Smíchat vývar, tmavou sójovou omáčku, kukuřičný škrob
4. Zdobit nakrájenou cibulí.

Tepelná příprava
1. Dát na rozpálený olej drcený česnek, zázvor, rozmačkané fazole (15 vteřin), míchat.
2. Přidat cukr, víno, lehkou sójovou omáčku (15 vteřin), míchat.
3. Přidat vývar, tmavou sójovou omáčku, kukuřičný škrob míchat 2 minuty.
Na samotnou rýži, na smaženou zeleninu, na vařená smažená a pečená masa.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ