• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

TAPENÁDA

  • 2 stroužky česneku, hrubě nakrájet
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky olivového oleje
  • ¾ hrnek černých oliv
  • 1 lžička kapary
  • 2 filety ančoviček (sardele) nebo herinků
  • ¼ lžička pepře
  • 4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet

1. Všechno mimo rajčata rozmixovat.
2. Směs dát do misky, posypat rajčetem.
Prezentace: tapenádu umístit do misky, podávat s topinkou nebo na olivovém oleji osmaženým plátkem bílého chleba.

PATÉ Z KUŘECÍCH JATER

  • 250 g kuřecích jater (kachní, husí)
  • 250 g másla
  • 2 lžičky koňaku
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • ¼ lžičky muškátového květu
  • 1 lžička čerstvého tymiánu, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, rozdrtit
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • pepř

Při přípravě nepoužívat sůl.
1. Na menším množství másla osmažit játra, přendat do mixeru, rozmixovat.
2. Na pánev přidat koňak, smíchat s výpekem, přidat k játrům do mixeru.
3. Rozehřát 150 g másla, přidat do mixeru k játrům, přidat hořčici, muškátový květ, pepř, rozmixovat dohladka.
4. Dát do misek, rozpustit zbytek másla a misky přelít, dát vychladit, ale podávat při pokojové teplotě.
Příloha: celozrnný chleba.
Víno: Tramín červený, pozdní sběr.

SALÁT Z ŠALOTKY

  • 3 šalotky, každou nakrájet podélně na 8 dílků
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička másla
  • 1 lžička octa
  • ½ lžičky celozrnné hořčice
  • 3 lžíce bílého vína
  • pepř
  • sůl

1. Na pánvi rozehřát máslo, přidat olej, cibuli, smažit cca 5 minut.
2. Přidat víno, dusit, až se voda odpaří.
3. Přidat ocet, hořčici, pepř, promíchat, dát do 6 misek, dát vychladit.

LOSOSOVÁ PĚNA

  • 1 lžička želatiny bez příchuti
  • 1 dcl studené vody
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 2 lžička kopru, drobně nakrájet
  • ¼ lžičky mleté papriky
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 hrnky vařeného lososa, drobně nakrájet
  • 1 hrnek smetany
  • ¼ lžičky bílého pepře
  • sůl

1. V míse rozpustit želatinu ve vodě, připravit podle návodu.
2. Smíchat majonézu, sůl, bílý pepř, worcester, kopr, papriku, citrónovou šťávu, dát vychladit na 30 minut do ledničky.
3. Rozmixovat lososa, vmíchat smetanu, směs vmíchat do želatiny
4. Dát do forem, dát na 3 hodiny do ledničky.
Příloha – doplněk: krevety, plátky rajčat, okurka, zpracované kloboučky hub.
Víno: sekt, demi.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ