1 větší brokolice
lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 cibule, drobně nakrájet
1 stroužek česneku, rozmačkat
1,5 l zeleninového vývaru
2 dl smetany na šlehání nebo ¼ l mléka
½ lžičky muškátového květu
½ lžičky tymiánu
½ lžičky saturejky
bílý pepř
sůl
3 rohlíky, den staré, nakrájet na kostičky
½ lžíce másla na osmažení kostiček rohlíků
Z brokolice vykrojit košťál, podílně rozpůlit.
Z růžiček brokolice odkrojit světlé části a části košťálu, zelené růžičky dát stranou.
V hrnci rozpustit máslo, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat mouku, promíchat, přidat muškátový květ.
Cibulovou jíšku zředit zeleninovým vývarem, přidat celé množství vývaru.
Přidat košťál a odkrojené bílé části růžiček, tymián, sůl, vařit odklopené 5 minut. Hrnec přiklopit poklicí, vařit 25 minu. Scedit.
Do scezeného vývaru vložit zelené růžičky, saturejku, 3 minuty odkryté provařit, rozmixovat, přidat česnek, krátce, provařit, odstavit z plotny, vmíchat smetanu, dochutit, pepřem a solí.
Na pánvi rozpustit máslo, osmažit kostičky rohlíku.
Prezentace: na jednotlivé porce polévky přidat osmažené kostičky rohlíků, několik kapek citrónové šťávy.