• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 24 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

BROKOLICOVÝ KRÉM

1 větší brokolice
lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 cibule, drobně nakrájet
1 stroužek česneku, rozmačkat
1,5 l zeleninového vývaru
2 dl smetany na šlehání nebo ¼ l mléka
½ lžičky muškátového květu
½ lžičky tymiánu
½ lžičky saturejky
bílý pepř
sůl
3 rohlíky, den staré, nakrájet na kostičky
½ lžíce másla na osmažení kostiček rohlíků

Z brokolice vykrojit košťál, podílně rozpůlit.
Z růžiček brokolice odkrojit světlé části a části košťálu, zelené růžičky dát stranou.
V hrnci rozpustit máslo, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat mouku, promíchat, přidat muškátový květ.
Cibulovou jíšku zředit zeleninovým vývarem, přidat celé množství vývaru.
Přidat košťál a odkrojené bílé části růžiček, tymián, sůl, vařit odklopené 5 minut. Hrnec přiklopit poklicí, vařit 25 minu. Scedit.
Do scezeného vývaru vložit zelené růžičky, saturejku, 3 minuty odkryté provařit, rozmixovat, přidat česnek, krátce, provařit, odstavit z plotny, vmíchat smetanu, dochutit, pepřem a solí.
Na pánvi rozpustit máslo, osmažit kostičky rohlíku.
Prezentace: na jednotlivé porce polévky přidat osmažené kostičky rohlíků, několik kapek citrónové šťávy.


NYNÍ JE AKTUÁLNÍ