• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 24 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KRÉMOVÉ HALÁSZLÉ

Vývar
3 l vody
1,5 kg plevelných ryb (plotice, atd.) a rybího ořezu (rybí hlavy, ploutve, vnitřnosti)
1 cibule
1 paprika
2 rajčata
1 sušená chilli paprička
6 zrnek pepře
3 lžíce mleté papriky
1 lžička soli

Vařit 30 minut. Vývar scedit, zeleninu propasírovat do scezeného vývaru.

Halászlé
5 rybích filetů
300 g filetů bez kostí
200 g mlíčí
500 g filetů
200 g mlíčí
200 g jiker
1 citrón
pepř
sůl

Scezený vývar s propasírovanou zeleninou přivést k varu.
Přidat 300 g filetů bez kostí, 200 g mlíčí, vařit 10 minut.
Vyndat filety, mlíčí, rozmixovat s trochou vývaru.
Přidat 500 g filetů vařit 20 minut.
Přidat jikry, zbylé mlíčí, rozmixovanou směs filetů a mlíčí, vařit 10 minut
Prezentace: do každé porce polévky vložit rybí maso, část jiker a mlíčí, přidat několik kapek citrónové šťávy.

MORKOVÉ KNEDLÍČKY DO POLÉVKY

morek ze dvou morkových kostí
1 lžíce másla
2 housky, namočit v mléce vyždímat
1 hrst špenátových listů, spařit v horké vodě
1 vejce
1 lžíce strouhanky
alobal

Rozmíchat vejce se strouhankou.
Na pánvi rozpustit máslo.
Přidat morek, pepř, sůl, smažit 5 minut, míchat.
Přidat housku, špenát, rozmíchat.
Přidat vejce se strouhankou, obsah pánve dobře promíchat.
Směs dát na prkénko, vytvarovat váleček, zabalit do alobalu.
Vložit do vařící vody, vařit 30 minut.
Vyndat z alobalu, nechat vychladnout, krájet na kolečka.

Obměny

S rajským protlakem
morek ze dvou morkových kostí
1 lžíce másla
2 housky, namočit v mléce vyždímat
2 lžíce rajského protlaku
1 vejce
1 lžíce strouhanky

S kuřecím masem
4 lžíce drobně krájeného vařeného kuřecího masa
1 lžíce másla
2 housky, namočit v mléce vyždímat
1 hrst drobně krájené petrželové natě
1 vejce
1 lžíce strouhanky

S játry
4 lžíce drobně krájených smažených jater
1 lžíce másla
2 housky, namočit v mléce vyždímat
1 hrst drobně krájené petrželové natě
1 vejce
1 lžíce strouhanky

S rybou
4 lžíce drobně krájeného vařeného kuřecího masa
1 lžíce másla
2 housky, namočit v mléce vyždímat
1 hrst drobně krájené petrželové natě
1 vejce
1 lžíce strouhanky

VYDATNÁ DRŮBEŽÍ POLÉVKA

2,5 l vody
1 mladá slepice nebo kuře, rozdělit na logické díly
1 cibule se slupkou, rozpůlit
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celeru, hrubě nakrájet
½ kedlubny
½ zelené papriky
2 chřesty, nakrájet na dílky
8 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silné plátky
¼ květáku, rozebrat na růžičky
2 cm zázvoru, oloupat, nakrájet na plátky
1 malá konzerva sterilovaného hrášku, hrášek scedit
½ mrkve, nakrájet julien
1 petržel, nakrájet julien
1/8 celeru, nakrájet julien
1 lžíce másla
1 hrst petrželové natě
5 zrnek pepře
pepř
sůl

Do kastrolu s menším množství vařící vody vložit květák, nakrájené houby, chřest, vařit odkryté, až květák změkne, scedit.
Do hrnce se studenou vodou vložit kuře, musí být celé ponořené, přidat hrubě krájenou zeleninu, uvést k varu, sbírat pěnu.
Přidat pepř, vařit 35 minut.
Sundat hrnec z ohně, nechat stát 1 hodinu a 15 minut.
Vyndat kuře, maso oddělit od kostí (jde velmi snadno), nakrájet.
Scedit vývar, nechat vychladnout, vyčistit bílkem.
V kastrolku rozpustit máslo, osmažit zeleninu julien, přidat vodu, vařit, až je zelenina téměř měkká.
Zeleninu scedit přidat do vyčištěného vývaru. (Nikdy vývar ze zeleniny, přehlušil by chuť drůbežího vývaru.)
Do vyčištěného vývaru přidat hrášek, nakrájené maso, houby, chřest, zeleninu julien, květák, nudle, provařit, dochutit pepřem a solí.

Nudle do polévky
250 g polohrubé mouky
2 vejce
špetka soli
Vypracovat těsto, dát na 15 minut do ledničky.
Těsto tence vyválet, nakrájet na nudle, nechat vyschnout.
Nudle vložit do vroucí osolené vody, vařit 2 – 3 minuty.

POLÉVKA Z JEHNĚČÍHO MASA

400 g jehněčí plece, nakrájet na kostičky 1 cm
1,5 l vody
3 lžíce sádla
1 velká cibule, drobně nakrájet
1 lžička sladké papriky
1 stroužek česneku, rozmačkat
¼ lžičky kmínu
1 bobkový list
300 g brambor, nakrájet na kostičky 1 cm
150 g zelených fazolek, nakrájet na dílky 2 cm
1 dcl kysané smetany
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce drobně krájeného kopru
sůl

V kastrole rozehřát sádlo, přidat cibuli smažit 5 minut, míchat, přidat mouku, míchat 1 minutu.
Přidat maso, kmín, sůl, bobkový list, česnek, mletou papriku, podlít vodou, dusit 1,5 hodiny, občas zamíchat, doplňovat vodu.
Do menšího hrnce dát vodu, osolit, přivést k varu, přidat brambory a fazolky, vařit 10 minut.
Když je maso měkké, přidat k němu brambory a fazolky i s vodou, ve které se vařily, přidat horkou vodu, tak aby polévky bylo cca 1,2 l, vařit ještě 5 minut.
Odstavit z plotny, vmíchat smetanu, dochutit pepřem, solí.
Prezentace: jednotlivé porce sypat koprem.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ