• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

OMÁČKA BORDEAUX

  • 4 dcl demi glacé
  • 1 cibule drobně nakrájet
  • 1 lžíce másla
  • 5 zrnek celého pepře
  • 2 dcl červeného vína (Modrý Portugal)
  • 1 lžíce morku
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli, smažit 2 minuty.
2. Přidat tymián, pepř, víno, zredukovat na 1/3.
3. Přidat demi glacé, vařit 5 minut.
4. Přidat morek, vařit 3 minuty, podle potřeby zředit hovězím vývarem, dochutit pepřem a solí.

OMÁČKA ROUEN

  • 4 dcl demi glacé
  • 4 kachní játra, očistit, rozmixovat
  • 2 dcl červeného vína (Modrý Portugal)
  • 1 malá cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžičky drobně krájeného zeleného petržele
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli, smažit 5 minut.
2. Přidat víno, zredukovat na 1/3, přidat demi glacé, provařit, přidat petržel.
3. Sundat z plotny, vmíchat játra, ochutit pepřem a solí, již nevařit.

RAKOVNICKÁ ZÁKLADNÍ HNĚDÁ OMÁČKA

  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 10 dkg špeku, drobně nakrájet
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 dcl červeného vína (Modrý Portugal, Vavřinecké)
  • 1 bobkový list
  • ¼ lžičky tymiánu
  • 1 lžíce drobně krájené čerstvé zelené petržele, nebo lžička sušené
  • pepř
  • sůl

1. V kastrole rozpustit máslo, přidat špek, cibuli, smažit, až začne cibule mírně hnědnout.
2. Cibuli a špek vyndat do misky.
3. Do výpeku přidat mouku, smažit 1 minutu, míchat.
4. Zředit vínem, promíchat, přidat vývar, vrátit cibuli, špek, vařit 45 minut. Případně zředit dalším vývarem na požadovanou
    hustotu. Přecedit, dochutit pepřem a solí.

OMÁČKA LOMBARD

  • 4 dcl holandské omáčky
  • 1 lžíce másla
  • 125 g žampiónů
  • 1 lžíce drobně krájené zelené petržele
  • pepř
  • sůl

1. Na pánvi rozpustit máslo, dusit žampióny, přidat zelenou petržel.
2. Žampióny vmíchat do holandské omáčky.

Bešamelová omáčka

  • 25 g másla
  • 25 g hladké mouky
  • 6 dcl mléka
  • na špičku nože muškátový oříšek
  • 4 hřebíčky
  • 1 bobkový list
  • pepř
  • sůl

1. Do kastrolu vlít mléko, přidat hřebíčky, bobkový list, muškátový oříšek, přivést k varu, sundat z ohně a nechat 15 minut
    stát, pak přecedit.
2. Opražit mouku, přidat máslo a udělat jíšku, ředit teplým převařeným mlékem, vařit 1 hodinu, podle potřeby přidávat
    mléko.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ