75 dkg hovězího zadního
hovězí vývar na podlévání
5 dkg špeku
1 lžíce špeku
1 cibule, drobně nakrájet
2 x 3 dkg hladké mouky
pepř
sůl
Nádivka
1 lžíce sádla
½ cibule
15 dkg vepřového masa (ramínko)
10 dkg uzeného masa
1 vejce
1 lžíce kysané smetany
5 dkg strouhanky
pepř
sůl
Vepřové maso a uzené umlít na masovém strojku nebo rozmixovat a dobře promíchat s dalšími surovinami nádivky.
Maso nakrájet na plátky, naklepat, osolit, opepřit, potřít nádivkou, svinout do závitků, posypat 3 dkg mouky.
V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, závitky osmažit, vyndat.
Do tlakového hrnce přidat cibuli, smažit 4 minuty, případně přidat sádlo, míchat.
Přidat dostatečné množství vývaru, dusit 35 minut.
Maso dát stranou, vydušenou šťávu scedit do kastrolu.
Vydušenou šťávu zredukovat, přidat 3 dkg, promíchat, zředit vývarem, vařit 25 minut, podle potřeby dál ředit vývarem na požadovanou hustotu, dochutit pepřem, solí.
Příloha: bramborové noky.
Víno: Cabernet Sauvignon.