JELENÍ RAGÚ (dančí, mufloní)
(krk, bok, hrudí)
1 kg zvěřiny, nakrájet na kousky 25 g, opepřit, osolit
100 g másla
50 g špeku, nakrájet na kostičky
1 velká cibule, drobně nakrájet
2 menší mrkve, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celere, drobně nakrájet
1 lžička cukru
2 hřebíčky
1 bobkový list
6 celých pepřů
6 nových koření
3 dcl bílého vína
2 dcl vývaru
citrónová šťáva z ½ citrónu
5 g švestkových povidel
5 g rybízového džemu
½ lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
sádlo
1. Na pánvi rozpustit sádlo, krátce osmažit maso, dát na talíř.
2. Výpek na pánvi vydusit, zaprášit moukou udělat jíšku zředit vývarem, krátce provařit.
3. Do tlakového hrnce dát cukr, nechat zkaramelizovat, přidat špek, sádlo.
4. Přidat mrkev, celer, petržel, pepř, sůl, smažit cca 5 minut, míchat.
5. Přidat cibuli, smažit 5 minut, míchat.
6. Přidat džem, povidla, citrónovou šťávu, koření, míchat, až se džem a povidla rozpustí.
7. Přidat víno, úplně zredukovat, přidat maso i se šťávou, kterou pustilo.
8. Přidat jíšku, doplnit vývar tak, aby maso bylo ze 4/5 zakryté.
9. Dusit v tlakovém hrnci 25 minut.
10. Šťávu podle potřeby zředit vývarem, odstavit z plotny, vmíchat máslo.
11. Dochutit pepřem, solí.
Příloha: šťouchané brambory, penne, rýže.