1 kg brambor, oloupat, nakrájet na
6 dcl vývaru z bílých kostí, nebo hovězího vývar
60 g špeku, drobně nakrájet
1 lžíce sádla
3 stroužky česneku, drobně nakrájet
2 cibule, rozmačkat
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
1 lžíce mleté papriky
½ lžičky kmínu
pepř
sůl
Připravit jíšku: v menším kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, smažit 1 minutu, míchat. Zředit částí vývaru, dobře promíchat.
Ve větším kastrolu rozehřát sádlo, přidat špek, přidat cibuli, smažit, až začne mírně hnědnout.
Přidat papriku, kmín, míchat, až se paprika rozpustí v tuku, přidat vývar, promíchat.
Přidat brambory, jíšku, pepř, sůl, vařit, až jsou brambory měkké, přidat česnek, provařit.