• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

DOMÁCÍ TLAČENKA

400 g vepřového ramínka
300 g prorostlého vepřového kolena
100 g vepřový jazyk
1 cibule, drobně nakrájet
1 cibule, hrubě nakrájet
4 dcl vývaru z uvařeného masa
1 lžička sádla
4 stroužky česneku, prolisovat
½ lžičky mletého nového koření
1½  lžíce majoránky
2 bobkové listy
4 zrnka pepře
2 zrnka nového koření
pepř
sůl

Ramínko, koleno, jazyk dát do tlakového hrnce, zalít studenou vodou tak, aby bylo maso ze 2/3 ponořené, přivést k varu, sbírat pěnu, přidat bokové listy, celý pepř, nové koření, hrubě krájenou cibuli.
Tlakový hrnec uzavřít, vařit 15 minut, maso se nesmí rozpadat.
Maso vyndat, vývar slít do kastrolu, nechat vychladnout, odstranit z povrchu tuk.
Maso nakrájet na kostky cca 2,5 x 2,5 cm, dát do mísy.
Jazyk oloupat, odstranit podjazyčí.
Syrová játra nakrájet na plátky silné méně než 2 cm, dát do sítka a na 1 minutu ponořit do vařící vody.
Játra a jazyk nakrájet na menší kostičky než maso, cca 1,5 x 1,5 cm, přidat do mísy
V pánvičce rozehřát sádlo, přidat drobně krájenou cibuli, smažit 2 minuty, míchat. Cibule musí jen zesklovatět, přidat do mísy.
Do mísy přidat menší množství vývaru bez tuku, mleté nové koření, majoránku, pepř, sůl, dobře, ale opatrně promíchat, případně dochutit.
Směs naplnit do varných sáčků, vložit do vařící vody, po 3 minutách stáhnout teplotu vody na 90°C, vařit 1 hodinu.
Tlačenku vyndat, opláchnout studenou vodou, dát vychladit.
Po dobu chladnutí tlačenku po 10 minutách otáčet, aby se na horní části tlačenky neusazovalo sádlo, ale rovnoměrně se v tlačence rozložilo.

JÁTROVÁ PAŠTIKA

Tradiční játrové paštiky z vepřového neobsahují játra!

400 g nepříliš libové vepřové plece, nakrájet na plátky vysoké 2 cm
300 g vepřového bůčku bez kůže, nakrájet na plátky vysoké 2 cm
300 g telecího masa, nakrájet na plátky vysoké 2 cm
tenké plátky špeku bez kůže na vyložení formy
50 g špeku bez kůže, nakrájet na kostičky
1 lžička paštikového koření
4 lžíce domácí strouhanky
2 žloutky, rozšlehat
sádlo na smažení
2,5 dcl mléka
pepř
sůl

Paštikové koření - jemně umlít
20 g celého pepře, 10 g nového koření, 5 g bobkového listu, 5 g muškátového oříšku, 5 g sladké paštiky, 5 g hřebíčku
Na pánvi rozehřát sádlo, polovinu vepřového a telecího opepřit, osolit, osmažit z obou stran doměkka. Dát vychladnout.
Syrové maso, vychladlé maso, nakrájet na kostky.
Do mísy dát maso, strouhanku, mléko, promíchat, směs dvakrát umlít na masovém strojku.
Umletou směs dát do mísy, přidat nakrájený špek, žloutky, sůl, paštikové koření, dobře promíchat.
Formu na paštiky vyložit špekem tak, aby plátky přečnívaly.
Formu naplit ze 4/5, zakrýt plátky špeku.
Do většího hrnce dát pařák, na něj postavit formu, hrnec naplnit vodou pod okraj formy.
Vařit 1,5 hodiny při teplotě 85°C.

SEKANÁ PEČENĚ

1 kg hovězího předního, nakrájet na malé kostky
600 g hovězího bůčku
80 g špeku
1 cibule, drobně nakrájet, krátce osmažit
3 stroužky česneku, rozmačkat
2 vejce
70 g polohrubé mouky
1 lžíce sádla
½ lžičky cukru
½ lžičky kmínu
½ lžičky sladké papriky
½ lžičky pepře
1 lžička soli

Nakrájené hovězí dát do menšího hrnce, přidat cukr, špetku pepře, upěchovat, nechat do druhého dne v ledničce.
Hovězí umlít s osmaženou cibulí, česnekem.
Polovinu bůčku umlít nahrubo.
Polovinu bůčku a špek nakrájet na malé kostičky.
Umleté hovězí dobře smíchat s vejci, moukou, kořením, solí, vodou.
Do směsi hovězího přidat mletý bůček, dobře promíchat a přidat drobně krájený bůček a špek, dobře promíchat.
Ze směsi vytvarovat šišku.
Dno pekáče potřít sádlem, do pekáče vložit sekanou, dát do trouby vyhřáté na 200°C.
Po 10 minutách stáhnout teplotu na 180°C, podlít horkou vodou.
Péct, až sekaná získá světlehnědou kůru, v průběhu pečení sekanou trochu podlévat horkou vodou a přelévat vypečenou šťávou.
Po upečení nechat sekanou 10 minut stát nezakrytou, pak krájet.
Šťávu scedit.
Příloha: bramborová kaše, vařené brambory, chleba.

KARBANÁTKY

400 g hovězího zadního
250 g vepřového bůčku
1 velká cibule, drobně nakrájet, osmažit
2 stroužky česneku, rozmačkat
30 g hladké mouky
30 g strouhanky
1,5 dcl mléka, nebo vody
2 lžičky sušené majoránky
¼ lžičky pepře
½ lžičky soli
olej na smažení

Hovězí a bůček nakrájet a spolu se smaženou cibulí, česnekem jemně umlít.
Mleté maso dát do mísy, přidat strouhanku, mouku, majoránku, mléko, sůl, dobře promíchat.
Tvarovat stejně velké karbanátky.
V pánvi rozehřát olej, karbanátky osmažit z obou stran, dát okapat do sítka.
Ihned podávat.
Příloha: bramborová kaše, vařené brambory, chleba.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ