1 kachna (2,5 kg)
horký drůbeží vývar
2 cibule, hrubě nakrájet
6 stroužky česneku,
2 lžíce hladké mouky,
kmín
sůl
Kachnu vně a uvnitř osolit, posypat kmínem.
Do pekáče vložit cibuli, česnek.
Kachnu položit do pekáče na prsa, mírně horkým vývarem, dát do trouby vyhřáté na 220°C, péct 20 minut.
Snížit teplotu na 190°C, péct 10 minut.
Kachnu obrátit, propíchat na prsou a pod křídly, aby se uvolnilo sádlo, ale jen pod kůži. Z pekáče pak sádlo odebrat, podlít horkým vývarem.
Pekáč s kachnou vrátit do trouby a péct ještě 25 minut na každých 450 g váhy.
Kachnu vyndat na talíř, překrýt alobalem. Před krájením nechat kachnu 20 minut ležet.
Z pekáče odebrat zbylé sádlo a přidat k již odebranému.
Usazeniny seškrabat do pekáče, přidat horkou vodu, provařit.
Šťáva a vypečené sádlo by měly stačit k polití jednotlivých porcí husy.
Pokud bude potřeba šťávy více, budeme pokračovat následovně.
2 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce pravého českého másla
8 dcl drůbežího vývaru
V kastrolu opražit mouku, přidat máslo, míchat 1,5 minuty, zředit vývarem, vařit 30 minut.
Přidat scezenou šťávu z pekáče.
Příloha: kynutý knedlík, červené zelí, bílé zelí.
Víno: Frankovka, kabinet.