350 g bílých vařených fazolí
5 rajčat, nakrájet na osminky, odstínit dužinu
16 černých oliv
jarní cibulka, nakrájet
4 lžíce olivového oleje
pepř
sůl
V míse smíchat fazole, olivy, rajčata, jarní cibulku, opepřit, osolit, zalít olivovým olejem.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
má ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.
Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.
Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.
Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.
350 g bílých vařených fazolí
5 rajčat, nakrájet na osminky, odstínit dužinu
16 černých oliv
jarní cibulka, nakrájet
4 lžíce olivového oleje
pepř
sůl
V míse smíchat fazole, olivy, rajčata, jarní cibulku, opepřit, osolit, zalít olivovým olejem.
9 keříčkových rajčat, nakrájet na půlky
½ červené papriky, nakrájet na kostičky
½ zelené papriky, nakrájet na kostičky
½ žluté papriky, nakrájet na kostičky
1 hrst proužků ledového salátu
1 cibule, drobně nakrájet, propláchnout studenou vodou
200 g choriza, nakrájet na proužky (nebo kvalitní ostřejší klobásy)
250 g vařených fazolí (vhodné jsou i vařené konzervované fazole bez nálevu)
250 g eidamu, nakrájet na hranolky
1 lžíce bazalky
Všechny suroviny, kromě bazalky, dát do mísy, promíchat, posypat bazalkou, zalít zálivkou.
Zálivka
4 stroužky česneku, drobně nakrájet
6 lžic olivového oleje
1 lžíce worcesterské omáčky
šťáva z 1 citrónu
1 lžička cukru
pepř
sůl
Suroviny dát do mísy, prošlehat.
400 g vařených krůtích prsou, nakrájet na nudličky
4 sladká jablka, oloupat, odstranit jádřince, nakrájet na nudličky
½ vařeného celeru, nakrájet na nudličky
1 lžíce majonézy
1 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce citrónové šťávy
pepř
sůl
Všechny suroviny dát do mísy, smíchat.
Příloha: plátky opečené veky.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.
8 brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout, nakrájet na plátky
3 vejce, uvařit natvrdo, nakrájet na plátky
2 jarní cibulky, drobně nakrájet
pepř
sůl
Do mísy dát plátky brambor, opepřit, osolit, přidat vejce, cibulku, lehce promíchat.
Zalít zálivkou.
Zálivka na salát
4 lžíce rostlinného oleje (ne olivový)
2 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička citrónové šťávy
½ lžičky mletého pepře
¼ lžičky soli
Suroviny dát do mísy, prošlehat.