• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

GULÁŠOVÁ POLÉVKA ZE ZVĚŘINY

500 g ořezu ze zvěřiny
2 l vody
2 cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, rozmačkat
2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
400 g brambor, oloupat, nakrájet na kostičky
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce mleté papriky
1 lžička kmínu
½ lžičky tymiánu,
1 lžička majoránky
1 bobkový list
pepř
sůl

V kastrolu krátce opražit mouku, přidat 1 lžíci másla, smažit 1 minutu, míchat. Zředit vodou, vařit.
Omytou zvěřinu ponořit na několik minut do vařící vody, vyndat opláchnout, nakrájet na kousky.
V kastrole rozehřát máslo, přidat cibuli, smažit 4 minuty, přidat kmín, nakrájené maso, osmažit, přidat mletou papriku, rajčata, promíchat.
Přidat zředěnou jíšku, česnek, bobkový list, tymián, vařit 30 minut.
Přidat brambory, vařit, až brambory změknou, odstranit bobkový list, dochutit pepřem, solí.

POLÉVKA ZE ZAJÍCE

1,5 l vody
1 zaječí předek i s břišními stěnami a s hlavou (bez očí, nosu a uší)
srdce
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celeru, hrubě nakrájet
1 cibule, hrubě nakrájet
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 snítka libečku
6 zrnek pepře
1 bobkový list
pepř
sůl

Připravit jíšku: v menším kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, smažit 1 minutu, míchat, přidat muškátový květ, zředit ½ l vody, promíchat, vařit.
Králičí předek a srdce vložit do 1 l studené vody, přivést k varu, sbírat pěnu, přidat zeleninu, celý pepř, libeček, bobkový list, zředěnou jíšku, sůl.
Vařit až maso změkne, scedit.
Maso obrat, nakrájet, dát do scezeného vývaru, dochutit pepřem, solí.
Prezentace: do talíře dát porci polévky, přidat játrové knedlíčky, posypat drobně krájenou zelenou petrželí.

Játrové knedlíčky
100 g zaječích jater, doplnit drůbežími játry
100 g strouhanky
1 vejce
1 lžíce másla
majoránka
1 stroužek česneku
pepř mletý
sůl

1. Játra umlít s česnekem.
2. Směs dát do mísy a přidat strouhanku, vejce, máslo, sůl, pepř, majoránku.
3. Na prknu vyválet váleček a krájet části a dělat kulaté knedlíčky.
4. V kastrolku přivést k varu vývar, vložit knedlíčky, zvolna vařit max. 10 minut.

 

JELENÍ VÝVAR S KNEDLÍČKY

  • 2,5 l zvěřinového vývaru
  • 800 g jeleního masa, nakrájet na malé kostičky
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • ¼ celeru, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, nakrájet na tenké plátky
  • 2 lžíce másla
  • 2 bobkové listy
  • 8 zrnek pepře
  • ¼ lžičky tymiánu
  • nastrouhaná kůra z ½ citrónu
  • 0,5 dcl červeného vína
  • špetka muškátového oříšek
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • ½ lžíce hrubé mouky
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu na másle osmažit cibuli, kořenovou zeleninu, přidat maso, osmažit, zalít vývarem.
2. Přidat všechno koření, vařit, až je maso měkké, scedit.
3. Do vývaru přidat kolečka mrkve, citrónovou kůru, vařit až mrkev změkne.
4. Maso umlít, přidat vejce, strouhanku, mouku, muškátový oříšek, promíchat, udělat knedlíčky.
5. Knedlíčky dát na 5 – 7 minut vařit do menšího množství vařící vody, vyjmout a přidat do vývaru s mrkví.

VÝVAR ZE ZVĚŘINY (srnčí, dančí, jelení)

  • 2,5 kg kostí a ořezu
  • 3,5 l studené vody

1. Maso a kosti blanšírovat (krátce povařit ve vroucí vodě).
2. Přendat do hrnce se studenou vodou, pomalu vařit 2 hodiny, sbírat pěnu
3. Přidat:

  • 1 velká mrkev, hrubě nakrájet
  • 2 petržele, hrubě nakrájet
  • ¼ celere, hrubě nakrájet
  • 2 stonky celeru, nakrájet
  • 2 velké cibule, hrubě nakrájet
  • 4 bobkové listy
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 4 zrnka nového koření
  • ½ hrnku zelené petržele
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 3 zrnka jalovce, rozmáčknout
  • houby, nakrájet a ¼
  • sůl

4. Pomalu vařit 40 minut, scedit, zchladit
5. Kosti a zeleninu nechat v hrnci, pustí ještě vývar, ten přidat již ke scezenému vývaru.
6. Našlehat 1 bílek do husté emulze, vmíchat do studeného vývaru.
7. Studený vývar dát na plotnu, za občasného míchání přivést k varu, hned odstavit, nechat stát.
8. Čistý vývar scedit.
Zelenina se přidává až na závěr, děláme masový vývar ne zeleninový.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ