- 600 g hovězího krku, nakrájet na kostky 2,5 cm, osolit, opepřit
- 700 g brambor, oloupat, nakrájet na kostičky 1 x 1 cm, dát do studené vody
- 700 g rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
- 2 lžíce sádla
- 200 g cibule, drobně nakrájet
- 2 zelené paprikové lusky, nakrájet na silnější plátky
- 1 lžíce mleté červené papriky
- 1 chilli paprička
- ½ lžičky mletého kmínu
- 2 stroužky česneku, rozdrtit
- sůl
- hovězí vývar na podlévání
1. V kotlíku rozehřát sádlo, přidat cibuli, osmažit o zlatohněda.
2. Přidat mletou papriku, míchat, přidat česnek, maso, míchat, až pustí šťávu
3. Přidat rajčata, chilli papričku, vydusit šťávu, podlévat vývarem, ale jen tak, aby se maso dusilo.
4. Po 30 minutách přidat zelenou papriku, brambory, vařit do měkka, dochutit solí.
Příloha: chleba, někdy se používá jako vložka csipetke [čipetke].
Víno: Svatovavřinecké.
Csipetke
- 1 vejce
- hladká mouka
- 1 lžíce vody
- sůl
Udělat tuhé těsto, natrhat na menší kousky, vkládat do osolené vařící vody, 2 minuty vařit, vložit do guláše.