• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 24 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KOTLÍKOVÝ GULÁŠ (Bográcsgulyás)

  • 600 g hovězího krku, nakrájet na kostky 2,5 cm, osolit, opepřit
  • 700 g brambor, oloupat, nakrájet na kostičky 1 x 1 cm, dát do studené vody
  • 700 g rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 2 lžíce sádla
  • 200 g cibule, drobně nakrájet
  • 2 zelené paprikové lusky, nakrájet na silnější plátky
  • 1 lžíce mleté červené papriky
  • 1 chilli paprička
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 2 stroužky česneku, rozdrtit
  • sůl
  • hovězí vývar na podlévání

1. V kotlíku rozehřát sádlo, přidat cibuli, osmažit o zlatohněda.
2. Přidat mletou papriku, míchat, přidat česnek, maso, míchat, až pustí šťávu
3. Přidat rajčata, chilli papričku, vydusit šťávu, podlévat vývarem, ale jen tak, aby se maso dusilo.
4. Po 30 minutách přidat zelenou papriku, brambory, vařit do měkka, dochutit solí.
Příloha: chleba, někdy se používá jako vložka csipetke [čipetke].
Víno: Svatovavřinecké.

Csipetke

  • 1 vejce
  • hladká mouka
  • 1 lžíce vody
  • sůl

Udělat tuhé těsto, natrhat na menší kousky, vkládat do osolené vařící vody, 2 minuty vařit, vložit do guláše.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ