vepřová i hovězí
4 x 5 žeber
pepř
sůl
Jako první připravit mořidlo a směs na dochucení, dát stranou, občas promíchat.
Uvařit žebra, ještě horká žebra opepřit, osolit a vydatně potřít mořidlem, nechat mírně vychladnout, aby se mořidlo vsáklo.
Dobře potřít směsí na dochucení
Žebra dát na pekáč a vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 10 minut.
Příloha: chleba.
Víno: kvalitní směska červených vín.
Vaření
3 l vody
1 mrkev, hrubě nakrájet
2 petržele, hrubě nakrájet
1/8 celeru, hrubě nakrájet
2 cibule, hrubě nakrájet
4 stroužky česneku
12 zrnek celého pepře
8 zrnek nového koření
4 bobkové listy
sůl
Žebra dát do hrnce se studenou vodou, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat mrkev, petržel, celer, cibuli, česnek, celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl.
Vařit na mírném, až je maso měkké, ale nesmí výrazně odpadat od kosti.
(Máte vařená žebra, ale i dobrý vývar.)
Mořidlo
0,5 dílu červeného vína (Svatovavřinecké)
0,5 díl medu
2 díly sójové omáčky
pepř podle chuti
Suroviny na mořidlo dát do misky, promíchat.
Směs na ochucení
3 dcl černého piva
4 lžíce kvalitního rajského protlaku
4 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce tymiánu
1 lžíce šalvěje
1 lžička chilli
Suroviny na dochucení dát do misky, promíchat.