- 500 g panenky, omýt osušit
- 1 lžíce sádla
- 2 kuřecí řízky, tence rozklepat
- plátky libové anglické slaniny
- plátky uzeného sýra
- 1 mrkev, očistit, škrabkou na zeleninu odkrojit proužky
- 1 pórek, nakrájet na pruhy
- máslo
- šalvěj
- pepř
- sůl
- alobal
Marináda
- bílý jogurt, nechat vykapat
- 2 stroužky česneku, rozmačkat
- 1 cibule, drobně nakrájet
- tymián
- pepř
1. Panenky posypat pepřem, tymiánem, potřít česnekem, zalít jogurtem, nechat v marinádě 3 hodiny.
2. Na pánvi rozpustit sádlo, z panenek odstranit jogurt, krátce osmažit.
2. Kuřecí maso osolit, posypat chilli paprikou.
3. Alobal rozdělit na takové části, aby do nich bylo možné zabalit panenky zabalené do kuřecího masa.
4. Alobal potřít změklým máslem, posypat pepřem, solí.
5. Na alobal položit kuře, na kuře položit plátky mrkve, proužky pórku, osolit, opepřit.
6. Panenku osolit, opepřit, obalit anglickou slaninou, položit na kuřecí maso, zabalit, závitek zabalit do alobalu.
7. Dát do předehřáté trouby, péct při 180°C 25 minut.
8. Připravit omáčky.
Příloha: smažená zelenina, šťouchané brambory, pečené brambory, noky.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.
Omáčka 1
Omáčka z výpeku
- 1 cibule, nakrájet
- 1 lžička másla
- 1 dcl bílého vína
- 2 dcl drůbežího vývaru
- ½ lžíce citrónové šťávy
- provensálské koření
- bílý pepř
- sůl
1. Do výpeku v pekáči seškrabat připečené části ze stěn pekáče, a výpek zredukovat.
2. Přidat cibuli, osmažit.
3. Přidat víno, provensálské koření, zredukovat.
4. Přidat pepř, sůl, citrónovou šťávu, drůbeží vývaru, zredukovat o 1/3.
5. Odstavit z plotny, vmíchat studené máslo, ochutit pepřem a solí.
Omáčka 2
Sýrová omáčka
- 100 taveného sýra
- 150 ml mléka
- 100 g smetany ke šlehání
- 100 g parmazánu, (nebo jiný sýr) nastrouhat
- 100 g plísňového sýra, nastrouhat
- bešamelová máčka
- olivový olej
- 100 g slaniny
- 150 g pórku, tenká půlkolečka
- bazalka
- 2 stroužky česneku, jemně nakrájet
- pepř
1. Bešamelová omáčka:
- do kastrolu dát 1 lžíci hladké mouky, 1 minutu opražit
- přidat 1 lžíci másla, ½ minuty míchat jíšku
- přidat špetku muškátového květu
- zředit mlékem
- přidat krájené oloupané žampióny
- vařit 40 minut, dolévat drůbeži nebo zeleninový vývar, míchat scedit, houby vyhodit
2. V teplém mléce rozpustit tavený sýr, přidat plísňový sýr, část parmazánu, zavařit, přidat smetanu.
3. Smíchat scezený bešamel, rozmíchaný sýr, provařit, ochutit pepřem a solí.
4. Na olivovém oleji osmahnout nudličky slaniny, přidat česnek, pórek, bazalku, podusit a dát na penne na omáčku.
Omáčka 3
Houbová omáčka
- sušené hříbky, namočit na 2 hodiny do hovězího vývaru (pokud jsou lišky, přidat i trochu lišek, zvýrazní houbovou chuť)
- čerstvé houby (žampióny, oloupat), nakrájet na plátky
- 0,5 l hovězího vývaru
- 2 dcl smetany na šlehání
- 3 šalotky, drobně nakrájet
- ½ lžičky tymiánu
- 1,5 lžíce másla
- ½ lžíce sádla
- pepř
- sůl
1. V kastrole rozpustit sádlo, přidat šalotku, smažit. Po 6 minutách přidat ½ lžíce másla, tymián, smažit 2 minuty.
2. Přidat namočené houby i s vodou, vařit na mírném ohni 10 minut, nezakryté, občas míchat, směs rozmixovat.
3. Čerstvé houby osmažit na ½ lžíce másla.
4. Do smetany přidat trochu horké tekutiny ze směsi, zamíchat. Důvodem je, aby se smetana nesrazila při přidání do kastrolu s rozmixovanou směsí.
5. Do rozmixované omáčky přidat osmažené huby, smetanu, vařit na mírném ohni 5 minut, nezakryté, občas míchat.
6. Odstavit z ohně, vmíchat ½ lžíce studeného másla, ochutit pepřem a solí.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.