- 3 kg krkovice
- 3 lžíce másla
- 0,5 kg cibule
- 0,6 kg žampiónů, odstranit nožičky, oloupat, nakrájet na plátky
- 0,4 kg sádla
- 2 lžičky kmínu
- 1 lžička pepře
- sůl
1. Maso opláchnout, osušit, osolit, opepřit.
2. Polovinu másla rozehřát na pánvi.
3. Maso v pánvi několikrát otočit, vložit do pekáče, přelít zbytkem rozehřátého másla, dát na noc do lednice.
4. Cibuli nakrájet na tenké plátky, přidat do pekáče.
4. Maso posypat kmínem, vložit do pekáče, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 3 hodiny 15 minut.
5. Na druhé polovině másla osmažit žampióny.
Příloha: šťouchané brambory.
Omáčka
1 l hovězího vývaru
1 mrkev, drobně nakrájet
1 celer, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1 velká cibule, drobně nakrájet
3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 bobkový list
4 zrnka celého pepře
2 lístky šalvěje
1 dcl bílého vína
½ lžičky tymiánu
1 chilli paprička
50 g špeku, drobně nakrájet
½ lžíce másla
½ lžíce hladké mouky
pepř
sůl
1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat špek a osmažit celer, petržel, mrkev, cibuli.
2. Přidat víno, zredukovat na 1/3, přidat rajčata, koření, vývar, dusit 20 minut.
3. Vyndat bobkový list, celý pepř, papričku, pak omáčku rozmixovat.
4. Udělat jíšku, tu zalít částí vývar, provařit 45 minut.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.