• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

TELECÍ SRDCE NA SLANINĚ

3 telecí srdce
hovězí vývar na podlití
10 dkg špeku, nakrájet na klínky
1 cibule
1 lžíce másla, na osmažení cibule
½ lžíce másla, na přidání do hotové omáčky
½ lžíce hladké mouky
5 zrnek celého pepře
1 dcl bílého vína
šťáva z ½ citrónu
pepř
sůl

Dobře opraná telecí srdce uvařit ve vývaru.
Srdce prošpikovat, zbylý špek drobně nakrájet.
Do pekáče dát máslo, zbylý špek, na plotně rozehřát, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat mouku, 1 minutu míchat, zředit vínem, zredukovat, přidat dostatečné množství vývaru, promíchat, přidat srdce.
Pekáč zakrýt, dát do trouby rozehřáté na 200°C, péct, až srdce zčervenají.
Srdce vyndat, dát na talíř, přikrýt alobalem, nechat 5 minut stát, nakrájet na plátky.
Šťávu scedit, přidat citrónovou šťávu, provařit, dochutit pepřem, solí.
Omáčku odstavit z plotny, vmíchat ½ lžíce másla, vložit nakrájená srdce.
Příloha: vařená rýže, bramborová kaše.
Víno: Modrý Portugal.

VEPŘOVÁ JÁTRA DUŠENÁ

1 kg vepřových jater, nakrájet na hranolky
3 cibule, drobně nakrájet
2 lžíce sádla
1 l masového vývaru
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
½ lžičky drceného kmínu
pepř
sůl

Připravit jíšku: mouku krátce opražit v kastrolku, přidat máslo, smažit 1 minutu, míchat, zředit polovinou vývaru, pomalu vařit, míchat.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat cibuli, kmín, pepř, smažit, až cibule začne mírně žloutnout, přidat játra, smažit, míchat.
Podlít částí horkého vývaru, játra dusit doměkka.
Játra vyndat do nového kastrolu.
Ke šťávě po játrech přidat zředěnou jíšku, vařit 35 minut.
Provařenou omáčku přecedit na játra, dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařená rýže, vařené brambory, šťouchané brambory.

PLÍČKY NA SMETANĚ

1 kg vepřové plíce
srdce, rozpůlit
2 lžíce sádla
masový vývar na podlití
1 cibule, hrubě nakrájet
1 cibule, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1 kus celeru velký jako mrkev, drobně nakrájet
1 lžíce hladké mouky
2 dcl smetany
1 dcl mléka
1 lžíce plnotučné hořčice
½ citrónu, nakrájet na plátky
1 lžička citrónové šťávy
5 zrnek pepře
3 zrnka nového koření
2 bobkové listy
pepř
sůl

Plíce rozříznout, odstranit trubice.
Srdce a plíce namočit na 1 hodinu do studené vody.
Propláchnout v teplé vodě.
V kastrolu přivést k varu osolenou vodu, vložit plíce a srdce, vařit nízkým varem, sbírat pěnu, přidat pepř, nové koření, bobkový list, hrubě krájenou cibuli, občas zamíchat, uvařit doměkka.
Plíce a srdce vložit do studené vody, po vychlazení plic odstranit zbytky trubic.
Plíce a srdce nakrájet na proužky, vložit do jiného kastrolu.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat zeleninu, smažit 2 minuty, přidat cibuli, smažit, až cibule začne mírně žloutnout.
Přidat mouku, míchat 1 minutu.
Přidat 4 dcl vývaru z plíček, mléko, hořčici, plátky citrónu, cukr, vařit 35 minut, míchat, případně doplňovat vývar.
Omáčku scedit na plíčky, přidat smetanu, promíchat, provařit.
Příloha: kynuté knedlíky.

JÁTRA A SALÁT COLESLAW

8 plátků telecích jater
3 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce sádla
1 lžíce másla
1 lžíce petržele, drobně nakrájet
2 lžíce citrónové šťávy
pepř
sůl

V kastrole rozpustit sádlo, přidat cibuli a smažit, až zhnědne. 
V kastrole rozpustit máslo, když začne kouřit, přidat játra, krátce osmažit, opepřit, vyndat.
Játra přidat k cibuli, přidat petržel, citrónovou šťávu, promíchat.

Salát coleslaw
½ čínského zelí, nakrájet na tenké proužky
4 mrkve, drobně nastrouhat
2 lžíce majonézy
1 velký jogurt, nechat vykapat
1 lžíce citrónové šťávy
½ lžíce cukru, nebo podle chuti
½ lžičky soli, nebo podle chuti

1. V míse smíchat zelí, mrkev.
2. Přidat ostatní suroviny, promíchat.
3. Před podáváním vychladit.

Prezentace: na polovinu talíře položit porci jater, na druhou polovinu talíře položit porci salátu coleslaw, salát přelít olivovým olejem.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ