• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

RYBÍ FILETY V SARDELOVÉ PASTĚ A V TĚSTĚ

4 větší rybí filety (kapr, treska, makrela)
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
 rostlinný olej na smažení (ne olivový)

Těsto
3 lžíce hladké mouky
1 vejce, rozšlehat
malé množství vody
špetka soli
Suroviny na těsto dát do mísy, rozmíchat na mírně tekuté těsto.

Pasta
1 lžíce sardelové pasty
1 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce rostlinného oleje (ne olivový)
1 lžička sladké mleté papriky
½ lžičky cukru
1 lžička octa
Suroviny na pastu dát do mísy, promíchat.
Pastou potřít osušené rybí filety, nechat 10 minut ležet.
Filety namočit z obou stran do těsta
Na pánvi dobře rozehřát větší množství oleje, filety osmažit z obou stran, 3 minuty z každé strany.

Lehký bramborový salát
12 brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout, nakrájet na plátky
3 vejce, uvařit natvrdo, nakrájet na plátky
2 jarní cibulky, drobně nakrájet
pepř
sůl
Do mísy dát plátky brambor, opepřit, osolit, přidat vejce, cibulku, lehce promíchat.
Zalít zálivkou.

Zálivka na salát
4 lžíce rostlinného oleje (ne olivový)
2 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička citrónové šťávy
½ lžičky mletého pepře
¼ lžičky soli
Suroviny dát do mísy, prošlehat.

Příloha: lehký bramborový salát.
Prezentace: do středu talíře položit porci salátu, na salát položit filé, posypat zelenou petrželí.
Víno: Rulandské modré.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ