• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
úterý 29 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

JEDNODUCHÝ GULÁŠ

60 dkg hovězího předního
30 dkg vepřového ramínka
hovězí vývar dle potřeby
5 dkg špeku, drobně nakrájet
1 lžíce sádla, nebo podle potřeby
4 cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce majoránky
1 lžíce mleté papriky
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
pepř
sůl

Připravit jíšku: v menším kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, 1 minutu míchat, zředit vývarem.
Maso nakrájet na kostky 2,5 cm, opepřit, osolit.
V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, špek, přidat cibuli, smažit 10 minut, až začne cibule hnědnout, podle potřeby přidat sádlo, cibule se musí smažit v tuku, ne pouze na tuku.
Přidat, česnek, papriku, papriku rozpustit v tuku, zředit dostatečným množstvím horkého vývaru, přidat zředěnou jíšku, maso, dusit 30 minut.
Maso přendat do kastrolu, šťávu rozmixovat, scedit a propasírovat na maso, případně zředit horkým vývarem, přidat majoránku, provařit, ochutit pepřem, solí.
Příloha: bramborové knedlíky, houskové knedlíky, šťouchané brambory, vařená rýže.
Víno: Svatovavřinecké.

Vytisknout

TELECÍ ŘÍZKY

80 dkg telecí kýty
1 vejce
4 lžíce mléka
hladká mouka
strouhanka
pepř
sůl

Přepuštěné máslo
Máslo rozpustit v menším kastrole.
Nechat vychladnout, pak vložit do ledničky ztuhnout.
Máslo na protilehlých krajích odsunout od kraje kastrolu, syrovátku odlít (dá se použít při zadělávání těsta).
Sebrané přepuštěné máslo použít na smažení, zbylé se dá uchovat v ledničce pro další použití.

Maso nakrájet na řízky, naklepat, opepřit osolit, obalit v mouce, rozmíchaném osoleném vajíčku s mlékem, strouhance.
Smažit na přepuštěném másle. Dát na síto okapat.
Příloha: vařené brambory.
Prezentace: řízek položit na jednu polovinu talíře, vedle položit vařené brambory, brambory přelít máslem, posypat drobně krájenou zelenou petrželí, vedle brambor položit lžíci zeleniny dušené na másle. 
Víno: Chardonay.

Vytisknout

TELECÍ NA PAPRICE

80 dkg telecího masa (hrudí, krk)
hovězí vývar na podlévání
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
1 lžíce másla
1 lžička mleté papriky
1 dcl smetany na šlehání
pepř
sůl

Maso nakrájet na kostky 2,5 cm, opepřit, osolit.
V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli, smažit 4 minuty, přidat mletou papriku, promíchat. Přidat maso, míchat, vydusit šťávu, kterou pustí, přidat mouku, promíchat, přidat horký vývar, rajčatový protlak, dusit doměkka, podlévat horkým vývarem, občas zamíchat.
Hotový pokrm dochutit pepřem, solí, odstavit z plotny, vmíchat smetanu.
Příloha: kynutý knedlík, bramborové noky.
Víno: Chardony.

Vytisknout

TELECÍ ZÁVITKY

80 dkg telecí kýty
hovězí vývar na podlití
1 lžíce másla
½ lžíce hladké mouky
pepř
sůl

Nádivka
15 dkg vepřového (ramínko)
10 dkg uzeného masa
2 žloutky
½ cibule
2 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
špetka muškátového květu
½ lžíce másla
sůl
Vepřové maso a uzené maso umlít na strojku nebo rozmixovat. Dát do misky, osolit, přidat ostatní položky, dobře promíchat.

Maso nakrájet na plátky, naklepat, opepřit, osolit, potřít nádivkou, zabalit, ovázat nití, obalit v mouce.
V pekáči rozpustit máslo, přidat závitky, mírně podlít horkým vývarem, dát přikryté do trouby rozehřáté na 180°C. Péct 50 minut. V polovině pečení obrátit, občas podlít horkým vývarem.
Příloha: bramborová kaše, šťouchané brambory, vařená rýže.
Víno: Pálava.

Vytisknout

TELECÍ KÝTA NA SLANINĚ

1 kg telecí kýty
8 špeku, nakrájet na klínky, na prošpikování
3 dkg špeku, drobně nakrájet
hovězí vývar na podlévání
1 lžíce másla
1 lžíce mouky
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržele, hrubě nakrájet
1/4  celeru, hrubě nakrájet
1 cibule, hrubě nakrájet
pepř
sůl

Kýtu bohatě prošpikovat, opepřit, osolit.
Do pekáče dát máslo, drobně krájený špek, na plotně rozehřát, přidat mouku, míchat 1 minutu, ředit vývarem, promíchat, přidat maso, mrkev, petržel, celer, cibuli.
Pekáč zakrýt, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1,5 hodiny. V polovině pečení maso obrátit. V průběhu pečení maso podlévat horkým vývarem, vývar vždy promíchat.
Maso vyndat, nechat 5 minut přikryté alobalem, nakrájet na plátky.
Omáčku přecedit do kastrolu, dochutit pepřem a solí.Příloha: bramborové knedlíky.
Příloha: Müller Thurgau, kabinet.

Pokud do hotové omáčky vmícháte 1 dcl smetany na šlehání, získáte telecí kýtu na smetaně.
Pak bude:
Příloha: kynutý knedlík.
Víno: Rulandské šedé, kabinet.

Doporučujeme