Vytisknout

JEHNĚČÍ MASO S ROZMARÝNEM

Dejte prostor skopovému ve Vaší kuchyni. Češi pomalu zapomínají jak skopové připravovat. Mají vinu předsudky? Zbavte se jich a připravte si třeba skopovou kýtu nebo skopové plecko.

  • 1 kg jehněčí plece bez kosti
  • ½ kůry citron, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 1 svazek rozmarýnu, drobně nakrájet, nebo 1 lžička sušeného
  • ½ l bílého vína
  • 6 lžic olivového oleje
  • 200 g cibule, nakrájet na kostky
  • 3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet na čtvrtiny
  • pepř
  • sůl

1. Smíchat citrónovou šťávu, kůru, česnek, rozmarýn, víno, 4 lžíce olivového oleje, vložit maso a dát do ledničky na 24 hodin.
2. Maso vyndat, okapat, přelít 2 lžícemi olivového oleje, dát do pekáče, 20 minut péct při 200°C.
3. Do pekáče přidat cibuli, rajčata a ½ marinády, opepřit, osolit, teplotu na 160°C, dusit 1 hodinu, přidat zbytek marinády.
4. Sundat víko pekáče, dopéct 10 minut.
Víno: Cabernet Sauvignon; Merlot.