Vytisknout

SILNÁ RYBÍ POLÉVKA

  • 3 kg rybích odřezků (hlavy bez očí a žáber, vnitřností)
  • 3 l vody
  • 0,4 kg celer, nakrájet na tenké nudličky
  • 0,2 kg mrkev, nakrájet na tenké nudličky
  • 0,25 kg petržel, nakrájet na tenké nudličky
  • 10 dkg másla
  • 15 dkg hladké mouky
  • 2 l vývaru z bílých kostí
  • ¼ lžičky muškátového květu
  • 2 dcl mléka
  • 40 g petrželová nať
  • 0,5 kg bílého pečiva, nakrájet na nudličky
  • 2 lžíce másla na osmažení zeleniny a žemle 
  • pepř
  • sůl

Uvařit hlavy v mírně osolené vodě zvlášť, cca 30 minut, scedit, maso obrat, nakrájet na menší kousky.
Kořenovou zeleninu uvařit části vývaru z bílých kostí.
Ve větším hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, udělat světlou jíšku, přidat květ a pepř, zředit mlékem, dál zředit zalít vývarem z ryb a vývarem z bílých kostí, vařit 30 minut.
Vložit rybí maso, vařit 10 minut.
Na pánvi rozpustit 1 lžíci másla a osmažit zeleninu.
Zeleninu krájenou na nudličky vložit do menšího množství vroucí vody, vařit cca 4 minuty, scedit.
Zeleninu vložit do polévky. (Ne zeleninový vývar.)
Na pánvi rozpustit 1 lžíci másla, osmažit žemli.
Prezentace: do jednotlivých porcí vkládat osmaženou žemli a sypat petrželovou natí.

Vývar z bílých kostí

  • 1 kg výsekových kostí bílých (telecí nebo vepřové), rozsekat
  • 4 l vody
  • 120 g cibule, nakrájet na čtvrtky
  • 100 g celeru, nakrájet na čtvrtky
  • 120 g mrkve, nakrájet na čtvrtky
  • 100 g petržele, nakrájet na čtvrtky
  • 4 zrnka celého pepře
  • sůl

1. Kosti do studené vody, přivést k varu, sbírat pěnu, přidat pepř, pomalu vařit 3 hodiny.
2. Přidat kořenovou zeleninu, vařit doměkka. Scedit. 
Vyčistit bílkem.

Čištění bílkem

  • našlehat bílek do emulze
  • studený vývar dát na plotnu, vmíchat našlehaný bílek, přivést k varu, občas zamíchat
  • v okamžiku, kdy se vývar začne vařit, sundat z plotny a nechat bez míchání vychladnout
  • scedit