• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

RIZOTO

12 lžic rýže, propláchnout
1 cibule, drobně nakrájet
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau, Pálava)
6 dcl drůbežího vývaru
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 lžíce másla na osmažení cibule
1 lžíce másla na vmíchání do rizota
1 lžíce olivového oleje
šťáva z ½ citrónu
300 g parmazánu do rizota a na posypání
¼ lžičky rozmarýnu
¼ lžičky šalvěje
pepř
sůl
panenský olivový oleje na polití rizota

Ve větší pánvi rozpustit máslo, přidat olivový olej, cibuli pomalu osmažit, než začne měnit barvu, přidat česnek, přidat rýží, smažit až začne praskat.
Přidat víno, nechat téměř vyvařit, občas míchat. Přidat rozmarýn, šalvěj.
Postupně přilévat vývar po velkých sběračkách vývar, podle toho, jak se odvařuje.
Když je rýže vařená (cca 22 minut) odstavit z plotny. V rýži by mělo být tolik vývaru, aby byla kašovitá.
Rizoto přendat do mísy, vmíchat citrónovou šťávu, 1 lžíci másla, 2 lžíce parmezánu.
Prezentace: do středu talíře položit porci rizota, na rizoto položit 3 lístky kadeřavé petržele, kolem rizota přidat malé menší množství omáčky. Na stůl položit misku s parmezánem, postavit lahev panenského olivového oleje.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

Omáčka kolem rizota
½ lžíce másla
½ cibule, drobně nakrájet
1 stroužek česneku, drobně nakrájet
¼ lžičky rozmarýnu
¼ lžičky šalvěje
1/dcl bílého vína
3 dcl silného hovězího vývaru
pepř
sůl
V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli mírně osmažit, přidat rozmarýn, šalvěj.
Přidat česnek, když zavoní, přidat víno, téměř zredukovat.
Přidat vývar, zredukovat na ¾ dcl, scedit, musí vzniknout omáčka hustější konzistence.  
Scedit, dochutit, pepřem, solí.

HOUBOVÉ RIZOTO I.

  • 1,5 l drůbežího vývaru, udržovat teplý
  • 1 hrst sušených hříbků, (nebo jiných hub), namočit
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule, drobně nakrájet
  • 2 stonky celere, oloupat, drobně nakrájet
  • 18 lžic rýže, propláchnout
  • 2 dcl bílého vína
  • 2 lžíce másla
  • 4 lžíce strouhaného parmezánu
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • pepř mletý
  • sůl

1. Namočené houby slít, tekutinu uchovat, houby nakrájet, pokud je potřeba.
2. Na pánvi rozehřát 1 lžíci másla, olivový olej, přidat cibuli, celerovou nať, pomalu smažit, než cibule začne měnit barvu.
3. Přidat rýži, osmažit, až začne praskat, míchat.
4. Přidat víno, míchat až se víno vsákne do rýže.
5. Přilít přes sítko tekutinu z hub, míchat, až se tekutina vsákne do rýže a odvaří.
6. Přidat namočené houby, špetku soli, pepř, rozmarýn, sběračku vývaru, míchat, až se vývar odvaří.
7. Přidávat vývar po sběračkách, až je rýže téměř měkká, cca 20 minut.
8. Odstavit rizoto z plotny, vmíchat 1 lžíci másla, parmezán.

Podávat jako přílohu k rizotu.

  • 4 hrsti kloboučků čerstvých hub, očistit, nakrájet na silnější plátky
  • 1 citrón - šťáva
  • 1 lžíce másla
  • ½ lžičky sušeného kerblíku nebo ½ hrsti čerstvých lístků
  • ½ sušené petržele nebo ½ hrsti čerstvých lístků
  • pepř mletý
  • sůl

1. Na pánvi rozpustit máslo, přidat houby, osmažit, přidat sůl, pepř.
2. Houby přesypat do mísy, přidat koření, citrónovou šťávu, promíchat.

HOUBOVÉ RIZOTO II.

  • 500 g rýže
  • 400 g čerstvých hub, nakrájet na plátky
  • (nebo 70 g sušených hub, namočit do převařené vody)
  • 2 šalotky, drobně nakrájet
  • 1,2 l hovězího vývaru (nebo masox)
  • 1,5 dcl bílého vína
  • 2 lžíce másla
  • 200 g parmezánu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ¼ lžičky tymiánu
  • ¼ šalvěje
  • pepř
  • sůl

1. Rýži propláchnout.
2. Na hlubší pánvi rozpustit lžíci másla, přidat olivový olej, rozehřát.
3. Přidat šalotku, smažit až ze sklovatí, ne víc.
4. Přidat rýži, cca 2 minuty za stálého míchání smažit.
5. Přidat víno, nechat odvařit.
6. Přidat houby (u sušených i s vodou, ve které se máčely), přidat část vývaru, mírně promíchat, přidat tymián, šalvěj.
7. Když se tekutina odvaří, přidat další část vývaru. Takto postupovat, až je rýže téměř měkká, odstavit z plotny.
8. Vmíchat lžíci másla, vmíchat parmezán, přidat pepř, sůl.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ