• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

RIZOTO S KRÁLÍKEM NA ROZMARÝNU

  • 8 čerstvých rozmarýnových větviček
  • 8 králičích ledvin
  • 8 cibulí, drobně nakrájet
  • 8 stroužků česneku, drobně nakrájet
  • 4 králičí játra, nakrájet na kousky
  • králičí maso, nakrájet na kousky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl

1. Maso smíchat s olejem pepřem a rozmarýnem a nechat 6 hodin v ledničce.
2. Maso osolit a buď naskládat na jehly a grilovat nebo osmažit na pánvi.

Rizoto

  • 250g rýže
  • 2 lžíce másla
  • ½ cibule, drobně nakrájet
  • stroužek česneku, drobně nakrájet
  • 120ml sektu
  • 500ml králičího vývaru (drůbežího) (nebo masox)
  • 1 čerstvý lanýž, očistit, nakrájet na plátky (lišky, jiné aromatické houby)
  • 65g másla
  • pepř
  • sůl

1. Na pánvi rozpustit 1 lžíci másla, přidat olivový olej, osmažit cibuli (nesmí změnit barvu)
2. Přidat rýži a 2 – 3 minuty opékat, až začne praskat.
3. Přidat šampaňské, přidat lanýže, když se víno vyvaří, přidávat vývar, promíchávat po každém přidání tekutiny.
4. Když je rizoto hotové, vmíchat 1 lžíci másla a zbytek šampaňského.
5. Rizoto dát na talíře a na ně maso.

Maso
1. Na špejle napíchat maso a cibule. Přelít olivovým olejem, dát na 2 hodiny do ledničky.
2. Vyndat z ledničky, nechat ohřát, osolit, opepřit a grilovat 2 minuty na každé straně.

RIZOTO S MASOVOU OMÁČKOU S RAJČATY

  • 300g rýže, oprat, osušit
  • 1 litr vývaru
  • 60g másla
  • 2 vejce
  • 100g parmezánu
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat rýži, míchat, přidávat vývar, až se rýže skoro uvaří.
2. Masová omáčka s rajčaty (sugo di carne)
3. Vmíchat rýži do masové omáčky, když se omáčka vsákne, přidat vývar.
4. Vmíchat vejce, po chvíli sýr. Hotovo. Nevařit.

MASOVÉ RIZOTO

  • 12 lžic rýže
  • 1 cibule, oloupat, drobně nakrájet
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 4 italské klobásy (nebo ostravské), nakrájet na kostičky
  • 150 g parmezánu, nastrouhat
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička másla
  • feferonka, drobně nakrájet
  • 0,5 dcl dezertního červeného vína
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

1. Do menšího kastrolku dát lžíci olivového oleje, přidat fereronku, krátce osmažit, přidat rozdrobenou klobásu, dezertní víno,
    dusit, až se víno vstřebá.
2. Na hlubší pánvi rozpustit l lžíci másla, přidat 1 lžíci olivového oleje.
3. Přidat cibuli, nechat zesklovatět.
4. Přidat rýži, krátce osmažit, přidat víno, míchat, až se víno vstřebá.
5. Po částech přidávat horký vývar, vždy až se předchozí část vývaru téměř vstřebá, občas míchat. (trvá cca 20 minut).
6. Po 15 minutách přípravy rýže přidat do pánve dušenou klobásu.
7. Do hotového rizota vmíchat lžíci másla, strouhaný sýr.

OMÁČKA NA KACHNU

A.

  • ½ kg švestek
  • ½ meruněk
  • 1¼ hrnku octa
  • 3/4 hrnku vody

B.

  • 1 hrnek octa
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 1 hrnek bílého cukru
  • ½  hrnku citrónové šťávy

C.

  • ¼ hrnku strouhaného zázvoru
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 čerstvá pálivá paprička, drobně nakrájet
  • 4 lžičky soli
  • 1 lžíce hořčičných semínek (hořčice)
  • celá skořice

1. Smíchat A, vařit 5 minut a pak pomalu vařit nezakryté 10 minut.
2. Smíchat B, vařit 10 minut.
3. Smíchat C.
4. Smíchat A, B, C, vařit 30 minut, vyndat skořici a rozmixovat, provařit.  

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ