• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 24 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

DRŮBEŽÍ POLÉVKA

2,5 l vody
1 kuře
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celeru, hrubě nakrájet
1 cibule,
½ celerového stonku (nemusí být), hrubě nakrájet
½ mrkve, nakrájet julien
1 petržel, nakrájet julien
1/8 celeru, nakrájet julien
5 zrnek černého pepře
1 vejce
1 lžíce másla
1 hrst jemných nudlí do polévky
3 lžíce sterilizovaného hrášku
libeček
pepř
sůl

Do hrnce se studenou vodou vložit kuře, musí být celé ponořené, přidat hrubě krájenou zeleninu, uvést k varu, sbírat pěnu.
Přidat bobkový list, pepř, libeček, vařit 35 minut.
Sundat hrnec z ohně, nechat stát 1 hodinu a 15 minut.
Vyndat kuře, maso oddělit od kostí (jde velmi snadno).
Scedit vývar, nechat vychladnout, vyčistit bílkem.
V kastrolku rozpustit máslo, osmažit zeleninu julien, přidat vodu, vařit, až je zelenina téměř měkká.
Zeleninu scedit přidat do vyčištěného vývaru. (Nikdy ne vývar ze zeleniny, přehlušil by chuť drůbežího vývaru.)
V menším hrnci přivést k varu vodu, uvařit nudle, scedit, nudle přidat k zelenině do vyčištěného vývaru.
Do vyčištěného vývaru přidat hrášek, nakrájené maso podle potřeby, zeleninu julien, provařit, dochutit pepřem a solí.

ZELŇAČKA

5 l vody
1/2 kg uzených žeber
1/2 kg hovězích žeber
3/4 kg hovězího předního
1/2 kg vepřového ramínka
3 klobásy, oloupat, nakrájet na kolečka
2 mrkve
3 petržele
1/4 celeru
2 cibule, rozpůlit
6 stroužků česneku
1 hrst sušených houb
1 hrst sušených švestek bez pecek, přepůlit
1/2 lžičky kmínu
12 zrnek černého pepře
8 zrnek nového koření
3 bobkové listy
2 sušené chilli papričky
2 balíčky kysaného zelí, nakrájet
1,5 kg brambor, oškrábat, nakrájet na kostky
1 lžíce červené papriky
pepř
sůl

Do studené vody vložit uzené žebro, uvést k varu, sbírat pěnu.
Po 20 minutách přidat hovězí přední, hovězí žebro, sbírat pěnu.
Po 30 minutách přidat vepřové maso, sbírat pěnu.
Po sebrání pěny přidat, kmín, pepř, nové koření, bobkový list, česnek, chilli papričku, sůl.
Po 60 minutách přidat mletou papriku, houby, cibuli, česnek, švestky, kořenovou zeleninu, klobásu, kysané zelí, brambory, vařit 25 minut.
Vyndat kořenovou zeleninu, bobkový list, chilli papričky.
Vyndat maso, nakrájet, vrátit do polévky.
Dochutit pepřem, solí.

ZELŇAČKA S KLOBÁSOU A ŠPEKEM

3 l vody
500 g kyselého zelí, mírně propláchnout, nakrájet
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, rozdrtit
4 střední brambory, nakrájet na kostičky
250g paprikové klobásy, nakrájet na kolečka
100g špeku, nakrájet na malé kostičky
1 vejce
1 lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
3 litry hovězího vývaru
1 bobkový list
3 zrnka nového koření
4 zrnka pepře
1 sušená čili paprička
½ lžičky majoránky
1 lžíce mleté červené papriky
1 dcl mléka
1 lžíce kysané smetany
pepř
sůl

V kastrolu rozpustit sádlo, rozškvařit špek, přidat cibuli, osmažit, než začne hnědnout.
Přidat mouku, cca 1 minutu smažit, zředit vývarem.
Přidat všechno zelí, nové koření, celý pepř, bobkový list, čili papričku, vařit 1hodinu.
Přidat brambory, klobásu, česnek, mletou papriku, vařit 20 minut.
Přidat, vejce, majoránku, mléko, vařit, až vejce ztuhne.
Vmíchat smetanu, dochutit pepřem a solí.

JÁTROVÉ KNEDLÍČKY

100 g vepřových nebo drůbežích jater
100 g strouhanky
1 vejce
1 lžíce másla
majoránka
1 stroužek česneku
pepř mletý
sůl

1. Játra umlít s česnekem.
2. Směs dát do mísy a přidat strouhanku, vejce, máslo, sůl, pepř, majoránku, promíchat.
3. Na prknu vyválet váleček a krájet části a dělat kulaté knedlíčky.
4. V kastrolku přivést k varu část vývaru, vložit knedlíčky, zvolna vařit max. 10 minut.
5. Knedlíčky vyjmout a vložit do vyčištěného a scezeného vývaru.

Knedlíčky nikdy nezavářet do celého hotového vývaru, vždy vařit zvlášť, aby se hlavní vývar nezakalil.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ