• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 24 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

DRŠŤKOVÁ POLÉVKA

600 g drštěk předvařených, nakrájet na nudličky
20 dkg uzeného libového masa, nakrájet na kostičky
2 l hovězího vývaru
1 menší cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, drobně nastrouhat
½ mrkve, nakrájet na tenké plátky
1 menší petržel, nakrájet na tenké plátky
1/8 celere, nakrájet na tenké plátky
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
5 zrnek pepře
1 bobkový list
½ lžičky zázvoru
1 lžička majoránky
1 lžíce zelené drobně krájené petrželky
pepř
sůl

V hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, udělat jíšku.
Jíšku zředit vývarem, přidat zbytek vývaru, přidat dršťky, uvést k varu.
Přidat mrkev, petržel, celer, uzené maso, zázvor, vařit, až je uzené měkké.
Přidat česnek, majoránku, provařit.
Ochutit pepřem a solí, přidat zelenou petrželku.

POLÉVKA Z HOVĚZÍ OHÁŇKY

70 dkg masité oháňky, omýt, rozsekat na menší kusy
2 l hovězího vývaru
1 menší cibule, drobně nakrájet
½ mrkve, nakrájet na tenké plátky
1 menší petržel, nakrájet na tenké plátky
1/8 celere, nakrájet na tenké plátky
1 malý květák, rozebrat na růžičky, propláchnout
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
5 zrnek pepře
2 zrnka nového koření
1 bobkový list
½ lžičky tymiánu
pepř
sůl

V kastrolu rozpustit sádlo, přidat mrkev, petržel, smažit 2 minuty, přidat cibuli, osmažit do světlehněda.
Přidat kusy oháňky, osolit, osmažit, přidat mouku, promíchat.
Přidat nové koření, celý pepř, bobkový list, tymián, zalít vývarem, ale jen tolik, aby se maso dusilo, dusit do měkka.
Kusy oháňky vyndat, maso obrat a vrátit do hrnce.
Přidat růžičky květáku, zbytek vývaru, vařit, až je květák měkký.
Dochutit pepřem a solí.

RAJČATOVÁ POLÉVKA

1,5 litru drůbežího vývaru
4 cibule, drobě nakrájet
250 g másla
3,5 kg rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
350 g kvalitního rajského protlaku
1 lžička sušeného tymiánu
2 lžíce čerstvé bazalky
250 g mrkve, drobně nakrájet
250 g řapíkatého celeru drobně nakrájet
0,3 litru smetany ke šlehání
pepř
sůl

V kastrole rozpustit máslo, přidat mrkev, smažit 2 minuty, přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat řapíkatý celer, rajčata, tymián, 1 lžíci bazalky, dusit 2 minuty, míchat.
Přidat 0,5 vývaru, protlak, dusit 15 minut, míchat, podle potřeby přidávat vývar.
Směs propasírovat přes síto, zředit na požadovanou hustotou horkým vývarem, provařit.
Rozmixovat zbylou bazalku se smetanou.
Prezentace: do středu porce polévky dát 1 lžíci směsi bazalky se smetanou a lístek bazalky.




HOUBOVÁ POLÉVKA


30 dkg tvrdých lesních hub, nakrájet na plátky
1 lžíce másla, na smažení hub
1,5 l zeleninového vývaru
2 x ½ cibule
½ mrkve, nakrájet na nudličky
½ petržele, nakrájet na nudličky
kousek celeru, nakrájet na nudličky
1 lžíce másla, na jíšku
1 lžíce hladké mouky, na jíšku
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
3 lžíce mléka
1 žloutek
½ lžičky kmínu
pepř
sůl

V kastrole rozpustit 1 lžíci másla, osmažit ½  cibuli, přidat mouku, 1 minutu míchat, zředit celým množstvím vývaru, vařit 25 minut, mírně osolit.
V menším kastrolu rozpustit lžíci másla, přidat ½ cibule, osmažit, přidat houby, kmín, dusit zakryté 10 minut, podle potřeby podlít vývarem z hrnce.
Do kastrolu k vývaru přidat houby, zeleninu, vařit 5 minut.
V mléce rozmíchat žloutek.
Polévku odstavit z plotny, vmíchat žloutek s mlékem, dochutit pepřem, solí.
Prezentace: do jednotlivých porcí přidat vaječnou sedlinu, posypat zelenou petrželí.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ