- 6 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, rozmixovat
- 4 lžíce medu
- 3 lžíce ananasového džusu
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička maizeny
- 2 stroužky česneku
- pepř
- sůl
Smíchat položky, 2 minuty provařit, nechat vychladnout.
K rybám nebo ke kuřeti.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
má ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.
Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.
Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.
Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.
Smíchat položky, 2 minuty provařit, nechat vychladnout.
K rybám nebo ke kuřeti.
1. Na pánvi rozpustit máslo, přidat cibuli, osmažit, přidat bílé víno, zredukovat na polovinu.
2. Přidat med, hořčici, rozmarýn, sůl, pepř, promíchat a provařit.
3. Smíchat maizenu s vodou a přilít do omáčky a znovu provařit.
K vařeným masům.
1. V kastrolu rozpustil 1 lžíci másla, společně přidat cibuli, maso, tymián, muškátový oříšek, pepř, sůl, víno, míchat, dusit až se tekutina téměř odpaří.
2. V kastrole krátce opražit mouku, přidat máslo, udělat jíšku, zředit mlékem, vymíchat dohladka, mírně osolit.
3. Přidat dušenou směs, pomalu vařit 1 hodinu, míchat, ředit masovým vývarem na požadovanou hustotu.
4. Bešamel scedit, dochutit pepřem a solí, na vrch položit kousek másla, aby se rozpustilo a zabránilo vzniku škraloupu.
Pokud je bešamel určen pro omáčku na rybu, nahradit telecí stejným množstvím rybího masa.
Bešamel
1. V kastrolu rozpustil 1 lžíci másla, společně přidat cibuli, maso, tymián, muškátový oříšek, pepř, sůl, 2 lžíce vína, míchat,
dusit až se tekutina téměř odpaří.
2. V kastrole krátce opražit mouku, přidat máslo, udělat jíšku, zředit mlékem, vymíchat dohladka, mírně osolit.
3. Přidat dušenou směs, pomalu vařit 1 hodinu, míchat.
4. Bešamel scedit, v míchat kelímek husté smetany, račí máslo, prohřát, promíchat, nevařit.
Račí máslo
1. Skořápky rozmačkat v hmoždíři.
2. V kastrolu rozpustit máslo, přidat skořápky, pepř, na mírném ohni míchat cca 4 minuty.
3. Scedit, dát vychladnout, v alobalu zformovat do válečku, dát do ledničky.