• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

OMÁČKA MORNAY 2

  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 4 dcl mléka na zředění jíšky
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 cibule, nakrájet na čtvrtky
  • 5 hřebíčků, zapíchnout do cibule
  • 2 bobkové listy
  • ½ lžičky cayennského pepře
  • 100 g primátora nebo moravského bloku, drobně nastrouhat
  • 1 smetanový sýr
  • 2 dl kysané smetany
  • 2 žloutky, našlehat
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu mírně opražit mouku, přidat máslo, udělat jíšku, zředit mlékem.
2. Přidat bobkový list, muškátový oříšek, cibuli s hřebíčky, provařit 45 minut.
3. Omáčku scedit, vmíchat smetanový a nastrouhaný sýr, nechat rozpustit.
4. Sejmout s plotny, přidat žloutky rozmíchané ve smetaně, vmíchat do omáčky, již nevařit, dochutit pepřem a solí.
K vařené rybě nebo vařené zelenině.

OMÁČKA MORNAY S DUŠENÝMI HOUBAMI

  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 4 dcl mléka na zředění jíšky
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 cibule, nakrájet na čtvrtky
  • 5 hřebíčků, zapíchnout do cibule
  • 2 bobkové listy
  • ½ lžičky cayennského pepře
  • 100 g primátora nebo moravského bloku, drobně nastrouhat
  • 1 smetanový sýr
  • 2 dl kysané smetany
  • 2 žloutky, našlehat
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu mírně opražit mouku, přidat 1 lžíci másla, udělat jíšku, zředit mlékem.
2. Přidat bobkový list, muškátový oříšek, cibuli s hřebíčky, provařit 45 minut.
3. Omáčku scedit, vmíchat smetanový a nastrouhaný sýr, nechat rozpustit.
4. Sejmout s plotny, přidat žloutky rozmíchané ve smetaně, vmíchat do omáčky, již nevařit.
5. Na pánvi rozpustit 1 lžíci másla, přidat houby, 6 minut smažit na mírném ohni.
6. Houby vmíchat do omáčky, dochutit pepřem a solí.
K vařenému masu.

OMÁČKA BÉARNAISE KLASICKÁ

  • 1 dcl bílého vína
  • 3 lžíce teplého drůbežího vývaru
  • 2 lžíce estragonového octa
  • 1 šalotka, drobně nakrájet
  • 2 zrnka bílého pepře, rozdrtit
  • 2 snítky estragonu, drobně nakrájet (sušeného 1 lžička)
  • 1 snítka kerblíku, drobně nakrájet (sušeného ¼ lžičky)
  • 1 snítka petržele, drobně nakrájet
  • 3 žloutky
  • 20 dkg másla
  • sůl

Připravují se 3 položky najednou a měly by být hotové v jeden moment.
A)  Do kastrolu dát: víno, šalotku, estragon, kerblík, pepř, zredukovat na méně než polovinu.
B)  Do dalšího kastrolu dát máslo, pomalu rozpouštět, až se začne odpařovat voda.
C)  Do mixeru dát žloutky, ocet, rozmixovat.

1. Do mixeru ke žloutkům pomalu přidávat rozpuštěné máslo, zredukované víno, (vývar), několik vteřin mixovat.
2. Dát vychladit.
3. Sypat zelenou petrželí.
Vhodné k: červenému masu, rybám, humru, medailonkům.

OMÁČKA COLLBERT

  • 2 lžíce másla
  • ½  střední cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ½  hrnek suchého sherry
  • 1 hrnek zredukovaného telecího vývaru
  • 1 hrnek rozmixovaných oloupaných rajčat
  • 1 lžička sušeného estragonu
  • 1 stroužek česneku, rozdrtit
  • 1 lžička soli
  • ¼  lžičky pepře

1. V malém kastrolku rozehřát na malém ohni máslo, až začne bublat.
2. Přidat cibuli a smažit ,až začnou okraje hnědnout.
3. Přidat sherry a přivést k varu a zredukovat na polovinu.
5. Přidat rajčata, vařit asi 2 minuty
6. Přidat vývar, estragon, česnek, pepř, na malém ohni vařit 15 minut, nebo až omáčka začne  trochu váznout.
7. Přecedit, nechat trochu vychladnout, až je jen teplá, a vmíchat do holandské omáčky, přidat sůl, pokud je potřeba.

Holandská omáčka

  • 2 žloutky
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 75 g rozehřátého másla
  • bílý pepř

Misku dát do jiné misky s horkou lázní, dno se nesmí dotýkat hladiny vody a míchat metlou žloutky, pak přidat po kapkách a pak
po lžičkách rozehřáté máslo, citrónovou šťávu, pomalu a stále míchat, přidat sůl, pepř.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ