• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

JEDNODUCHÝ PEČENÝ KROCAN

1 krocan, 4,5 kg
0,6 l drůbežího vývaru
120 g másla
šťáva z 1 citrónu
kůra z 1 citrónu, drobně nastrouhat
½ citrónu
1 lžíce sušeného tymiánu
2 cibule, hrubě nakrájet
8 stroužků česneku, oloupat
pepř
sůl

Nejdříve je třeba vytáhnout šlachy z běhů krocana. Nejlépe fungují kombinačky. Šlachy je nutné vytáhnout, jinak by maso spodní části běhů (paličky) bylo po upečení tvrdé.
Předehřát troubu na 210°C.
V menším kastrolu rozehřát máslo,
V kastrolku rozehřát máslo, přidat lžičku tymiánu, kůru a šťávu z citrónu, promíchat, dát stranou.
Krocana uvnitř opepřit a osolit, do dutiny vložit ½ polovinu citrónu, nakrájené cibule, stroužky česneku.
Vně krocana potřít máslovou směsí, opepřit, osolit.
Krocana položit do přiměřeného pekáče hrudníkem dolů na podsunutá křídla, podlít vývarem.
Pekáč s krocanem dát do trouby předehřáté na 210°C, péct 20 minut.
Snížit teplotu v troubě na 180°C, krocana zakrýt alobalem, péct dalších 2 hodiny 15 minut.
Krocan je pečený, když po píchnutí do oblasti mezi prsy a stehny vytéká čirá šťáva (ne načervenalá).
Vyndat krocana z pekáče, položit na talíř, přikrýt alobalem, nechat ležet 20 minut, pak porcovat.
Příloha: bramborová kaše.
Víno: Rulandské bílé, kabinet.

JEDNODUCHÁ OMÁČKA K PEČENÉMU KROCANOVI

šťáva, která zůstala v pekáči po upečení krocana
3 lžíce hladké mouky
0,5 l drůbežího vývaru
4 zrnka pepře
pepř
sůl

Pekáč se šťávou po upečení krocana postavit na sporák, rozpustit usazeniny, scedit do kastrolu, odebrat z povrchu tuk. Tuk dát do kastrolku.
V kastrolu krátce opražit mouku, přidat 3 lžíce z odebraného tuku, 1 minutu míchat, zředit vývarem, přidat scezenou šťávu z pekáče.
Přidat celý pepř.
Vařit 30 minut, scedit, dochutit pepřem, solí.

ZESÍLENÁ OMÁČKA K PEČENÉMU KROCANOVI

šťáva, která zůstala v pekáči po upečení krocana
3 lžíce hladké mouky
0,5 l drůbežího vývaru
1 malá mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1 kousek celeru, hrubě nakrájet
1 cibule, hrubě nakrájet
1 stroužek česneku
2 bobkové listy
6 zrnek pepře
pepř
sůl

Pekáč se šťávou po upečení krocana postavit na sporák, rozpustit usazeniny, scedit do kastrolu, odebrat z povrchu tuk. Tuk dát do kastrolku.
V kastrolu krátce opražit mouku, přidat 3 lžíce z odebraného tuku, 1 minutu míchat, zředit vývarem, přidat scezenou šťávu z pekáče.
Přidat mrkev, petržel, celer, cibuli, česnek, bobkový list, celý pepř
Vařit 30 minut, scedit, dochutit pepřem, solí.

SILNÁ OMÁČKA K PEČENÉMU KROCANOVI

šťáva, která zůstala v pekáči po upečení krocana
3 lžíce hladké mouky
0,8 l drůbežího vývaru
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
droby z krocana
1 malá mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1 kousek celeru, hrubě nakrájet
1 cibule, hrubě nakrájet
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
1 lžička sušené šalvěje
6 zrnek pepře
pepř
sůl

Pekáč se šťávou po upečení krocana postavit na sporák, rozpustit usazeniny, scedit do kastrolu, odebrat z povrchu tuk. Tuk dát do kastrolku.
Droby 2 minuty blanšírovat (vložit na 2 minuty do vařící vody).
V kastrolu krátce opražit mouku, přidat 3 lžíce z odebraného tuku, 1 minutu míchat, zředit vínem a následně vývarem, přidat scezenou šťávu z pekáče.
Přidat droby, mrkev, petržel, celer, cibuli, česnek, bobkový list, celý pepř, šalvěj.
Vařit 40 minut, scedit, dochutit pepřem, solí.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ