• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

MEDOVÁ KRŮTÍ MASOVÁ SMĚS

450 g krůtích prsou, drobně nakrájet
1 cibule, drobně nakrájet
1/16 celeru, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 lžíce sádla
5 lžic rajčatového protlaku
¼ hrnku medu
3 lžíce drůbežího vývaru
1 lžička octa
1 lžička citrónové šťávy
2 lžíce worcestrové omáčky
1 lžička chilli
pepř
sůl

V kastrolu na sádle dusit cibuli, celer a mrkev až změknou.
Vmíchat maso, 5 minut smažit.
Vmíchat zbylé suroviny, provařit.
Příloha: vařená rýže, bílé pečivo.
Víno: Neuburgské, pozdní sběr.

KRŮTÍ PRSA A SÝROVÝ VELUTE

½ prsa krůty, nakrájet na vyšší plátky
2 lžíce sádla
1 mrkev, drobně nakrájet + kousky mrkve
1 petržel, drobně nakrájet + kousky petržele
1/8 celer, drobně nakrájet + kousky celere
1 cibule, drobně nakrájet
¼ cibule
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
3 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
4 dcl hovězího vývaru
3 dcl mléka
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
¼ lžičky muškátového květu
2 bobkové listy
3 trojúhelníčky měkkého sýra
1 lžička tymiánu
1 lžička provensálského koření
1 lžička bazalky
pepř
sůl

Udělat bešamel: v kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu, přidat muškátový květ, zředit mlékem, následně vývarem.
Scedit, do dalšího kastrolu, přidat kousky mrkve, celeru, petržele, ¼ cibule. Provařit 30 minut. Scedit, dochutit pepřem, solí
V trošce omáčky rozmíchat sýr a přidat do omáčky. Provařit.
Na pánvi rozehřát sádlo, osmažit prudce plátky masa. Vyndat maso na talíř.
Na pánev do výpeku dát drobně nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, udělat základ, přidat zbylé koření.
Přidat maso a dusit na každé straně 8 minut, podlévat jen bílým vínem.
Vyndat maso na talíř, základ rozmixovat.
Na pánev přidat bešamel, rozmixovaný základ, provařit.
Dochutit pepřem, solí.  
Prezentace: Maso nakrájet na proužky položit na penne a přelít omáčkou.
Příloha: Penne, šťouchané brambory, vařená rýže.
Víno: Pálava, pozdní sběr.

KRŮTÍ ROLÁDA S NÁPLNÍ A KAŠÍ

1 krůta, cca 5,5 kg
bramborová kaše
hrst para ořechů, hrubě nakrájet
listy špenátu 900 g
Krůtu vykostit, ale zachovat celou kůži. Odříznout křídla a odstranit běhy tak, aby se jejich kůže neoddělila od těla.  Krůtu rozříznout po páteři a stáhnout i s masem s kostry.

Náplň
4 větší proužky anglické slaniny
100 g kuřecích jater, namočit na 2 hodiny do mléka
1 cibule, drobně nakrájet
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau, Pálava)
250 g krůtího masa, nakrájet na malé kousky
100 g libového vepřového masa, drobně nakrájet
30 g slaniny, drobně nakrájet
1 vejce
200 ml smetany na šlehání
150 g vařené šunky drobně nakrájet
sůl, pepř
1 malá konzerva nakládaných žampiónů, propláchnout, žampióny přepůlit
pepř
sůl

1. Osušit kuřecí játra od mléka, nakrájet na malé kousky a prudce osmažit, vyndat nechat okapat olej a nechat vychladnout.
2. Do pánve vložit nakrájenou cibuli, zalít bílým vínem (Pálava) a nechat téměř vyvařit.
3. Společně rozmixovat drobně nakrájené krůtí a vepřové maso, slaninu a játra, přidat sůl, pepř a pomalu vmíchat vejce  a smetanu na šlehání.
4. Směs vyjmout z mixeru do misky a vmíchat šunku, cibuli, žampióny.
5. Na utěrku rozložit staženou krůtí kůží. Podél podélných stran kůže položit krůtí maso (maso je po stranách, uprostřed je místo). Maso osolit a opepřit.
6. Do mezery mezi krůtím masem vložit náplň a upravit do tvaru střechy a pak upravit do půlkruhu. Náplň zakrýt anglickou slaninou.
7. Jednou stranou krůtího masa s kůží překrýt náplň a upravit do válcového tvaru a přiměřeně utáhnout. Dát na 3 hodiny do ledničky (raději přes noc).
8. Zabalenou krůtu vyndat z ledničky a položit na alobal potřený máslem a posypaný solí a pepřem, zabalit krůtu a po cca 3 cm ovázat silnější nití. Ovazování začít od středu.   

Vývar
a. Do velkého kastrolu olej, máslo, odřezky a kosti – osmažit až maso trochu zhnědne.
b. Nakrájet nahrubo 2 x řapíkatý celer, celer, 1 pórek, 1 velká cibule a dát do kastrolu spolu s tymiánem, bobkovým listem  a černým pepřem – osmahnout po dobu 5 minut.
c. Přidat běhy (předem vytáhnout šlachy, jinak bude maso tvrdé), 300 ml bílého vína – krátce povařit, pak přidat 2 l vody a vařit na mírném ohni 2 - 3 hodiny (v tlakovém hrnci 40 minut). Scedit.

9. Do pekáče vložit zabalenou roládu a přilít vývar. Pekáč s roládou postavit na plotnu přivést vývar k varu, pak pekáč vložit do trouby rozehřáté na 190°C, péct cca 1½ hodiny.
10. Roládu po vyjmutí z trouby dát na velkou pánev (stále zabalenou v alobalu) a povrch na plotně osmažit.
11. Po upečení dát zabalenou roládu stranou na 10 minut pak rozbalit, krájet před podáváním.

Omáčka
Vývar z pekáče přecedit do kastrolu a vyvařit na cca 300 ml, pak přidat 100 ml smetany na šlehání, promíchat.

Kaše
rozmačkat vařené brambory
smetana ke šlehání 100 ml
1 lžíce másla
pepř
sůl
Promíchat.

Špenát
Hrst para ořechů nakrájet na plátky, osmahnout na lžíci másla, nechat vychladnout.
500 g špenátových listů
Do hrnce dát lžíce másla, špenátové listy a trochu vody přidat sůl, pepř, strouhaný muškátový oříšek, podusit, vmíchat para ořechy.
Víno: Rulandské šedé, kabinet.

KROCAN S BYLINAMI A NÁDIVKOU

1 krocan, váha cca 5,5 kg

Šťáva
7 dcl drůbežího vývaru, část použít na podlévání krocana při pečení
2 lžíce másla
1 cibule, drobně nakrájet
1 stroužek česneku
1 lžička tymiánu
¼ lžičky majoránky
¼ lžičky rozmarýnu
¼ hrnku petrželky
2 lžíce pažitky
½ lžičky soli

V hrnci rozpustit má 1 lžíci másla, přidat cibuli, smažit 5 minut, míchat.
Přidat zbylé suroviny na omáčku 15 minut provařit.
Po upečení krocana přidat scezený výpek, provařit, šťávu scedit, do scezené šťávy vmíchat 1 lžíci másla.

Nádivka
250 g krájeného bílého chleba
450 g kvalitních vepřových párků, oloupat, nakrájet na kolečka
2 lžíce másla
½ celeru, drobně nakrájet
4 mrkve, drobně nakrájet
250 g drobně krájených hub
250 g šunky, nakrájet na kostičky
4 cibule, drobně nakrájet, krátce osmažit na 1 lžíci másla
2 hrnky pekanových ořechů, drobně nakrájet
1 velké jablko, oloupat, odstranit jadřince, nakrájet na kostičky
1 hrnek sušených meruněk, drobně nakrájet
1 lžíce šalvěje
2 lžičky majoránky
1 lžička rozmarýnu
1 lžička soli
1/8 lžičky muškátového oříšku
4 vejce, míchaná
3 dcl drůbežího vývaru

Nejdříve ze spodního dílu běhů krocana odstanit šlachy, nejlepší je použit kombinačky. Šlachy je třeba odstranit, jinak by maso dolní části běhů bylo po upečení krocana tvrdé.
Do mísy dát suroviny na nádivku, promíchat. Naplnit krocana.
Krocana potřít olejem, zašít, nohy obalit alobalem, krocana položit do pekáče.
Pekáč s krocanem dát do trouby a při maximální teplotě 250 – 260°C péct 20 minut. (Pokud je trouba v poměru ke krocanovi malé, pak krocana zakrýt dvojitým alobalem.)
Teplotu v troubě snížit na 200°C, péct 1 hodinu, přidat 2 dcl drůbežího vývaru.
Krocana otočit hrudníkem dolů, péct 1 hodinu.
Pak krocana otočit znovu na hřbet, odstranit alobal z běhů a péct 30 minut.
V průběhu pečení občas krocana podlévat vývarem a přelévat vypečenou šťávou.
Celková doba pečení krocana této váhy bude 3 hodiny.
Krocan je pečený, když po píchnutí do oblasti mezi prsy a stehny vytéká čirá šťáva (ne načervenalá).
Pečeného krocana položit na talíř, přikrýt alobalem, nechat ležet 30 minut před porcováním.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ