• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 24 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

OBALOVANÉ DÍLY KUŘETE S OMÁČKOU

  • celé kuře, rozdělit na logické díly
  • ¼ l bílého vína
  • ½ l drůbežího vývaru
  • 1 bobkový list
  • 2 zrnka nového koření
  • 3 zrnka celého pepře
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • petržel
  • citrón
  • pepř
  • citrón
  • sůl

Omáčka

  • 1 ½ lžíce hladké mouky
  • 1 ½ lžíce másla
  • 1 malá petržel, hrubě nakrájet
  • kousek celere, hrubě nakrájet
  • ½ malé mrkve, hrubě nakrájet
  • 1 malá cibule, hrubě nakrájet
  • ořez
  • 2 stroužky česneku, rozpůlit
  • 3 kuličky pepře
  • 1 bobkový list
  • drůbeží vývar
  • sůl

 Omáčka postup:

  • do hrnce dát mouku a prohřát, stále míchat
  • přidat máslo, 40 sec. zpěnit, zavřít přívod tepla
  • za stálého míchání ředit vývarem
  • přidat cibuli, mrkev, petržel, celer, česnek, pepř, bobkový list, ořez, vařit 35 minut
  • scedit a odvařit na požadovanou hustotu

1. Víno smíchat s vodou, přidat bobkový list, nové koření, celý pepř, dát vařit, do vařící vody dát kuřata na 25 minut vařit, díly kuřete a ve vývaru nechat vychladnout.
2. Maso obalit a opéct v pekáči, obracet.
3. Omáčku ochutit worcesterem, pepřem, solí.
Přílohy: různě upravené brambory, vařená rýže.
Víno: Tramín červený, pozdní sběr; Neuburgské, pozdní sběr.

KUŘE TANDOORI

  • 4 kuřecí stehna, odstranit kůži, vykostit, nakrájet na větší kousky, podélně nařezat.
  • koření tandoori masala
  • cumin
  • chilli
  • zázvor
  • citrónová šťáva z ½ citrónu
  • 3 stroužky česneku, rozdrtit
  • 1 velká cibule, nakrájet na tenké proužky
  • bílý jogurt
  • máslo
  • pepř
  • sůl

1. Koření smíchat a vetřít do masa, vetřít česnek, osolit.
2. Na dno kastrolu dát bílý jogurt a část cibule, na to naskládat maso, polít citrónovou šťávou, posypat cibulí,
    zalít bílým jogurtem, maso nesmí vyčnívat, dát odležet 2 dny.
3. Vyjmout maso, lehce oklepnout jogurt a osmažit na másle.
Příloha: rýže, pečené brambory.
Vno: Chardonnay, pozdní sběr; Sauvignon, pozdní sběr.

 

PÁLIVÉ KUŘE S TAGLIATE

  • 2 kuřecí prsa nakrájet na kostičky 1 cm
  • 3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • ½ lžičky chilli
  • 350 g tagliatelle
  • 90 ml smetany
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 lžíce sádla na smažení
  • 1 lžička provensálského koření
  • pepř
  • sůl

1. Uvařit tagliatelle.
2. V kastrolu rozpustit sádlo, osmažit kuřecí kostky
3. Přidat chilli a 1 minutu ještě osmažit.
4. Přidat rajčata, provensálské koření dusit 10 minut.
5. Přidat smetanu, provařit 2 minuty. 

MARINOVANÉ KUŘE S CITRÓNEM A ČESNEKEM

Marináda

  • 5 stroužků česneku, rozmačkat
  • 200 ml oleje
  • šťáva z jednoho citrónu
  • koriandr, nebo petržel, drobně nakrájet
  • bílý pepř

Omáčka

  • 3 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 1 malá cibule
  • citrónová kůra z ½ citrónu, nastrouhat
  • 800g kokosového mléka (2 konzervy)
  • 2 malé zelené chilli papriky
  • smetana
  • ½ lžíce medu

Omáčka:
V hlubokém hrnci osmažit cibuli, česnek, chilli, citrónovou kůru, přidat kokosové mléko, přivést k varu a hned ztlumit a vařit 25 minut.

Pro kuře

  • 4 kuřecí prsa
  • 1 lžíce sádla
  • 4 listy čínského zelí
  • muškátový oříšek
  • 25g másla
  • lístky koriandru na ozdobu

1. Maso naložit do marinády, marinovat v ledničce 1 den, nejdéle 3 dny.
2. Na pánvi rozehřát sádlo, osmažit kuřecí prsa.
3. Kuřecí prsa přendat do kastrolu.
4. Omáčku scedit na kuřecí prsa, 5 minut provařit.
5. Na pánvi osmažit na másle s muškátovým oříškem listy čínského zelí.
6. Z omáčky vyndat kuřecí prsa, přidat smetanu, ochutit, přidat med.
7. Kuřecí prsa zabalit do listů čínského zelí a přelít omáčkou.
Příloha: rýže.
Víno: Rulandské šedé.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ