• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 24 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KUŘE NA MERUŇKÁCH

 

  • 1 kuře, odstranit kůži, vykostit, rozdělit na logické díly
  • 250 g meruněk, nakrájet na čtvrtky
  • 2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, rozdrtit
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky horkého koření
  • ½ lžičky chili
  • špetka šafránu
  • 1 lžíce mléka
  • vývar
  • sůl

Horké koření

  • 8 dílů koriandru
  • 4 díly chilli
  • 4 díly kardamonu
  • 4 díly mletého kmínu
  • 2 díly drceného hřebíčku
  • 2 díly skořice
  • 1 díl muškátového oříšku

1. Smíchat česnek, chilli, zázvor.
2. Osmažit cibuli, přidat směs s česnekem, přidat maso, přidat rajčata a horké koření a dusit 30 minut.
3. Před koncem přidat meruňky a dodusit. 
Příloha: vařená rýže.
Víno: Sauvignon, pozdní sběr.

KUŘE S MERUŇKOVOU OMÁČKOU

  • 450 g kuřecích prsou, nakrájet na kostky
  • 1 stroužek česneku, rozdrtit
  • 2,5 cm zázvoru, drobně nastrouhat
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 6 lžic bílého jogurtu
  • 1 lžička turmeriku
  • 1 lžička gram masala
  • 2 lžičky kari
  • 1 lžíce citrónové šťávy

Omáčka

  • 411g konzervovaných meruněk, šťávu dát stranou
  • 200 ml jogurtu
  • Salát
  • 1 malá cibule, drobně nakrájet
  • ¼ okurky, nakrájet na kostičky
  • 1 rajče, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet

Omáčka: meruňky smíchat s jogurtem, buď v mixeru, nebo vidličkou
Salát: smíchat položky

1. Kuřecí maso smíchat s česnekem, zázvorem, kari, citrónovou šťávou, přelít jogurtem, marinovat alespoň 12 hodin.
2. Rozehřát olej a osmažit maso, jogurt jen otřepat.
Příloha: vařená rýže.
Víno: sekt demi.

KUŘE S MEXICKOU NÁDIVKOU

Náplň pod kůži

  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 chilli paprika, drobně nakrájet
  • 2 cm zázvoru, nastrouhat
  • 3 stroužky česneku, rozmačkat
  • pepř

1 lžíce másla
1. Na pánvi rozpustit máslo, přidat všechny položky, krátce osmažit, přidat 1 lžíci octa, vyvařit.
2. Dát pod kůži kuřete na prsou, hřbetu a stehnech.

Nádivka

  • 1 cibule, nakrájet na osminky
  • 4 stroužky česneku, rozpůlit
  • ½ citronu, odkrojit kůru, rozkrojit na čtvrtku
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička estragonu
  • pepř
  • sůl

Na pánvi rozpustit lžíci másla, přidat cibuli, smažit až cibule začne karamelizovat, vmíchat estragon, pak naplnit kuře.
Kuře potřít máslem, osolit, opepřit. Péct v troubě 1½ hodiny při 170°C.
Víno: Rulandské šedé.

KUŘE S VLAŠSKÝMI OŘECHY

  • 2 cibule, hrubě nakrájet
  • 2 stroužky česneku
  • 75 g vlašských ořechů
  • 1 zelená paprika, nakrájet na proužky
  • 1 červená paprika, nakrájet na proužky
  • 2 chilli papriky, nakrájet na proužky
  • 4 kuřecí prsa
  • 2 lžíce sádla
  • 2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžíce chilli omáčky
  • 1 lžička octa
  • 75 g čedaru, nastrouhat
  • olej
  • pepř
  • sůl

1. Rozmixovat cibuli, česnek, kečup, vlašské ořechy.
3. Na pánvi rozpustit 1 lžíci sádla, osmažit kuřecí prsa (vcelku nebo nakrájená), vyndat z pánve, osolit a opepřit.
4. V kastrolu rozpustit 1 lžíci sádla, osmažit papriku, cibuli, česnek, přidat rajče, ocet a vývar, chilli omáčku, sůl,
    pepř, rozmixovanou směs, dusit 20 minut.
Prezentace: na talíři do omáčky položit maso a nasypat sýr.
Víno: Veltlínské zelené, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ