• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

GORDON BLUE - KRŮTA SE SÝROVOU OMÁČKOU

  • 4 krůtí řízky, naklepat, opepřit, osolit
  • 4 plátky šunky
  • 4 plátky eidamu
  • zelená petržel, drobně nakrájet
  • drůbeží vývar
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2x ½ petržele
  • 2x ½ mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • ½ cibule
  • 6 kuličky celého pepře
  • bílý pepř
  • sůl

1. Řízky rozklepat, opepřit, málo osolit.
2. Na maso položit plátek šunky, plátek sýra, posypat petrželí, zabalit.
3. Máslo rozpustit na pánvi, závitky 2 minuty osmažit.
4. Maso dát do pekáče, podlít vývarem, přidat 1 lžičku másla, ½ mrkve, ½ petržele 2 kuličky celého pepře
5. Dát do trouby rozehřáté na 220°C na 15 minut, snížit teplotu na 190°C, péct 15 minut.

Bešamel ochucený:
Do kastrolu přidat mouku, opražit, přidat máslo, udělat jíšku, zředit mlékem, pak vývarem.
Přidat petržel, mrkev, pepř, česnek, cibuli, několik drobně krájených hub, vařit 45 minut, dolévat vývar.   

Sýrová omáčka s houbami

  • ½ l bešamelu
  • 2 trojúhelníčky taveného sýra
  • 200 g nivy, nastrouhat
  • 200 g žampiónů nebo jiných tvrdých hub, nakrájet na silnější plátky, když jsou, tak přidat kousky lišek
  • špetka tymiánu
  • 2 lžíce másla

1. Na pánvi rozpustil 1 lžíci másla, přidat houby, osmažit.
2. Do bešamelu vmíchat sýry, houby, tymián, zahřívat, nevařit.
3. Vmíchat scezený výpek z pekáče, 1 lžíci másla.
Příloha: opékané brambory.
Víno: Pálava, pozdní sběr.

CACCIATORE DLE RAKOVNICKÉHO MISTRA

  • 1 kuře 1,5 kg, nakrájet na logické díly, osolit, opepřit
  • 2 lžíce sádla
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • 2 cibule, nakrájet na tenká kolečka
  • ½ hrnku plátků hub
  • 400 g rajčat, oloupat, nakrájet na plátky (nebo konzervu z rajčat)
  • 300 ml houbového vývaru
  • 2 dcl bílého vína
  • ¼ hrnku zelených oliv bez pecek
  • ¼ hrnku černých oliv bez pecek
  • 2 lžíce kapary
  • 150 g čabajky nebo jiné kvalitní pikantní klobásy, nakrájet na tenké plátky
  • sůl
  • pepř

1. Ve velkém kastrolu rozehřát sádlo, osmažit díly kuřete, dát okapat.
2. Ve stejném tuku v kastrolu osmažit cibuli až zprůsvitní, osmažit houby.
3. Vrátit maso do kastrolu a přidat víno, zredukovat na 1/2, přidat rajčata, vývar.
4. Když se začne tekutina vařit, přidat olivy, kapary, klobásu, mírně dusit 30 minut.
5. Rozehřát troubu na  170° C, obsah kastrolu přelít do pekáče. Péct 15 minut.
Příloha: penne, rýže.
Víno: Bzenecká lipka; Sauvignon.

KUŘECÍ PRSA V PARMSKÉ ŠUNCE SE ŠŤOUCHANÝMI BRAMBORAMI

  • 500 g kuřecí prsa
  • 100 g plátků uzené šunky
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 lžíce másla
  • provensálské koření
  • tymián
  • majoránka
  • pepř
  • sůl

Šťouchané brambory:

  • 500 g brambor, uvařit ve slupce, oloupat
  • 100 g másla
  • 100 ml mléka, ohřát
  • 1 cibule, drobně nakrájet, mírně osmažit
  • ½  pórku, nakrájet na tenká kolečka
  • bílý pepř
  • sůl

1. Z kuřecích prsou oddělit podélné díly. Posypat kořením, pepřem, solí, zabalit do šunky.
2. Rozehřát troubu na 190°C, plátky vložit do pekáče, přidat máslo, víno, dát do trouby péct 15 minut.

Šťouchané brambory:
1. Oloupané brambory hrubě nakrájet, přidat máslo, trochu mléka, cibuli, pórek, pepř, sůl, rozšťouchat, dál ředit mlékem podle potřeby.
Víno: Rulandské bílé.

 

GRILOVANÉ KRŮTÍ PLÁTKY S BYLINKOVÝM MÁSLEM

400 g krůtích prsou, nakrájet na plátky 2,5 cm silné
1 lžička šalvěje
2 lžíce oleje
2 lžíce sádla
sůl

Na bylinkové máslo
100 g másla
kůra z ½ citrónu
1 stroužek česneku, rozmačkat
rozmarýn, drobně nakrájet
pažitka, drobně nakrájet
bazalka, drobně nakrájet
sůl
Všechny vložit do mísy, promíchat, udělat váleček, zabalit do alobalu, dát vychladit

Krůtí maso nakrájet na plátky, potřít olejem, posypat šalvějí, opepřit, osolit, nechat odležet.
Maso osmažit, z každé strany 7 minut.
Hotové maso položit na talíř, přikrýt alobalem, nechat 7 minut ležet.
Prezentace: na maso položit plátky bylinkového másla. 
Víno: Ryzlink rýnský, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ