• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 24 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ŠVESTKY S JÁTRY OBALENÉ SLANINOU

  • kuřecí játra
  • máslo na smažení
  • sušené švestky, bez pecek, na 12 hodin namočit do silného čaje
  • slanina, na delší proužky
  • bílý pepř


1. Kuřecí játra krátce osmažit na másle, uvnitř musí zůstat růžová, protože se budou ještě tepelně upravovat. Osmažená játra posypat bílým pepřem.
2. Do sušené pecky dát kousek jater a švestku zabalit do plátku slaniny, propíchnout párátkem.
3. Dát na pekáč a v troubě péct 6 minut při 180°C.

DRŮBEŽÍ JÁTRA V CHILLI OMÁČCE

 

  • 500 g drůbežích jater, nakrájet na malé kousky
  • 1 středně velká červená cibule, drobně nakrájet
  • ½  pórku, nakrájet na tenká kolečka
  • 1 sáček zrn sterilované kukuřice
  • 1 červené fazole v chilli omáčce
  • 1 nakládaná kapie, nakrájet na proužky
  • 100 ml šlehačky
  • 1 lžíce worcesteru (nebo sojové omáčky)
  • 1 lžíce chilli kečupu
  • 1 lžička gustinu
  • 1 lžíce sádla
  • pepř
  • sůl

1. V pánvi rozehřát sádlo, přidat játra, osmažit.
2. Přidat nadrobno nakrájenou cibuli, přidat worcester, zakrýt, dusit.
3. Přidat kukuřici, fazole s omáčkou, kapii nakrájené na proužky.
4. Přidat šlehačku, chilli kečup, škrobovou moučku, promíchat.
5. Ochutit pepřem a solí, posypat pórkem.
Příloha: osmažený bílý chléb.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

MEDOVÁ SLADKO-KYSELÁ KŘIDÉLKA

3 lžíce medu
1 červená paprika, drobně nakrájet
1 lžička octa

  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 5 lžic šťávy z ananasového kompotu
  • 2 stroužky česneku, rozdrtit
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 600 g smažených křidélek
  • sůl

1. Smíchat med, pepř, ocet, citrónovou šťávu, ananasovou šťávu, česnek, sůl, přelít přes křidélka.
2. Přelít kuřecí křidélka a péct v zakrytém pekáči v troubě při 180°C 15 minut.

KŘIDÉLKA PĚTI VŮNÍ

  • 12 křidélek, rozdělit na logické dílky, konce do vývaru
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 3 cm zázvoru, jemně nastrouhat
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce dezertního vína
  • 1 lžíce koření pěti vůní
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky pepře
  • ½  hrnku maizeny
  • olej

1. Odříznout konce křidélek.
2. Smíchat cibuli, zázvor, sojovou omáčku, víno, koření pěti vůní, cukr, lžičku soli a přidat křidélka. Nechat marinovat
    4 hodiny.
3. Předehřát troubu na 200°C.
4. Křidélka i s marinádou dát do pekáče, péct zakryté 15 minut, vyjmout, posypat maizenou a ještě osmažit na pánvi.
5. Smíchat 2 lžíce soli s pepřem a kořením 5ti vůní, v této směsi před konzumací namáčet hotová křidélka.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ