• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 24 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

PROUŽKY HOVĚZÍHO SE SKOŘICÍ NA RAKOVNICKÝ ZPŮSOB

1 kg hovězího zadního, nakrájet na proužky 3 x 1 x 1 cm, opepřit
6 dcl hovězího vývaru na podlití
2 cibule, drobně nakrájet
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
6 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, rozmixovat
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
4 zrnka nového koření
6 kuliček celého pepře
2 bobkové list
1 kousek skořice
3 hřebíčky
½ lžičky cukru
½ lžičky provensálského koření
pepř
sůl

Marináda
3 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
1 lžíce plnotučné hořčice
4 zrnka nového koření
6 kuliček celého pepře
2 bobkové list
¼ lžičky chilli

Do mísy vložit suroviny na marinádu, promíchat, přidat maso, promíchat, zakrýt, dát na noc do ledničky.
Maso vyndat z ledničky, šťávu scedit, uchovat.
V kastrole rozehřát máslo a olej, přidat cibuli, smažit 7 minut, přidat česnek, když zavoní přidat maso, osmažit, zredukovat šťávu, kterou maso pustilo.
Přidat šťávu z marinády, zredukovat, přidat rajčata, provensálské koření, nové koření, celý pepř, bobkové listy, skořici, hřebíčky, cukr, protlak, sůl, podlít horkým vývarem, dusit, až je maso měkké, podlévat horkým vývarem.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: bílé pečivo, vařená rýže, opečené brambory, bramborová kaše.
Víno: Svatovavřinecké; Modrý Portugal.

BURGUNDSKÉ HOVĚZÍ

2 kg hovězího krku nebo hovězího žebra bez kosti, nakrájet na kostky 3 x 3cm, osolit, opepřit
1 lžička cukru
5 lžic másla
15 dkg špeku, blanšírovat, nakrájet na kostičky
2 cibule, nakrájet na osminky
15 malých cibulek
3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
2 mrkve, nakrájet na kolečka
2 hrsti pevných hub nakrájených na silnější plátky
3 lžíce brandy
4 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
0,5 l hovězího vývaru
1 ½ lžíce hladké mouky
2 bobkové listy
6 kuliček pepře
½ lžičky provensálského koření
1 lžička tymiánu
pepř
sůl

Marinování masa
½ lžičky rozmarýnu
½ lžičky šalvěje
½ lžičky saturejky
2 lžíce rostlinného oleje
½ lžičky mletého pepře
1 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
Maso dát do mísy, přidat rozmarýn, šalvěj, saturejku, olej, promíchat, marinovat nejméně 2 hodiny.

V kastrole zkaramelizovat cukr, přidat 2 lžíce másla, osmažit špek, přidat osminky cibule, osmažit, až začne cibule hnědnout.
Vyndat cibule a špek, dát na talíř.  
Do kastrolu přidat mrkev, maso, osmažit, maso a mrkev vyndat k cibuli.
Do kastrolu přidat brandy, flambovat, míchat až oheň zhasne.
Přidat 1 lžíci másla, rozehřát, přidat mouku, udělat světlou jíšku, rozředit vínem.
Do kastrolu vrátit maso, špek, mrkev, cibuli, přidat česnek, ½ lžičky tymiánu, provensálské koření vývar.
Pomalu dusit cca 2 hodiny, občas promíchat, podlít dalším vývarem, pokud je potřeba.
Zatímco se maso dusí rozpustit na pánvi l lžíci másla, přidat houby, ½ lžičky tymiánu, houby osmažit, osolit.
Přidat houby k hotovému masu, promíchat, ochutit pepřem a solí.
 Na pánvi rozpustit lžíci másla, přidat malé cibulky, smažit, až cibulky začnou mírně hnědnout.
Příloha: šťouchané brambory, bílé pečivo, rýže.
Prezentace: k porci burgundského hovězího přidat osmažené cibulky.
Víno: Svatovavřinecké.
Pozn.: Při použití tlakového hrnce postačí maso dusit 35 minut.

STARÉ PRÁDLO

  • 1 kg předního hovězího masa, nakrájet na ploché špalíky podle vláken v délce masa, opepřit, osolit
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • 6 stroužků česneku, drobně nakrájet
  • ½ kg rajčat, oloupat, drobně nakrájet
  • 1 lžíce koriandrové natě, drobně nakrájet
  • 1 zelená paprika, nakrájet na proužky
  • 1 červená paprika, nakrájet na proužky
  • 2 lžíce hrášku
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • ½ l hovězího vývaru
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 bobkový list
  • 6 kuliček celého pepře
  • 1 malá sušená chilli paprička
  • 1 lžička cukru
  • pepř
  • sůl

1. V kastrole rozehřát lžíci sádla. Přidat maso, osmažit. Vyndat na talíř.
2. Rozehřát další část sádla, cukr, nechat zkaramelizovat, přidat papriku, cibuli, smažit, až cibule začne hnědnout, přidat česnek, když zavoní přidat maso i se šťávou, kterou pustilo, kmín, koriandr, rajčata, hrášek, celý pepř, bobkový list, chilli, citrónovou šťávu, vývar.
3. Dusit, až je maso měkké. (V tlakovém hrnci 30 minut.) Dochutit pepřem a solí.
Příloha: nejlepší přílohou je rýže, ale mohou být i těstoviny, nebo opečené brambory.
Víno: Cabernet Sauvignon.

HOVĚZÍ PEČENĚ

80 dkg hovězího zadního (svrchní šál, květový šál) nebo vysoký roštěnec
5 dkg špeku
1 lžíce špeku
1 lžíce sádla na smažení nebo podle potřeby
hovězí vývar na podlévání
½ mrkve, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celeru, drobně nakájet
1 cibule, drobně nakrájet
5 zrnek pepře
2 zrnka nového koření
1 bobkový list
½ lžičky tymiánu
1 lžíce hladké mouky
pepř
sůl

Maso prošpikovat, osolit, opepřit.
V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat maso, osmažit ze všech stran, přidat celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián.
Podlít dostatečným množstvím vývaru, dusit 35 minut.
Maso dát stranou, vydušenou šťávu scedit do kastrolu.
Vydušenou šťávu zredukovat, přidat mouku, promíchat, zředit vývarem, vařit 25 minut, podle potřeby dál ředit vývarem na požadovanou hustotu, dochutit pepřem, solí.
Maso nakrájet na plátky, vložit do omáčky.
Příloha: kynutý knedlík, bramborový knedlík, bramborové noky, vařená rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon, Zweigeltrebe.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ