• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

MYSLIVECKÁ PEČENĚ

1 kg hovězího zadního
8 dkg špeku
1 lžíce sádla na smažení, nebo podle potřeby
1 dcl červeného vína (Cabernet Sauvignon)
hovězí vývar na podlévání
½ mrkve, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celere, drobně nakájet
1 cibule, drobně nakrájet
5 zrnek pepře
2 zrnka nového koření
2 zrnka jalovce, rozmáčknout
1 bobkový list
½ lžičky tymiánu
citrónová kůra z ½ citrónu.
šťáva z ½ poloviny citrónu
1 lžíce hladké mouky
½ másla
pepř
sůl

Vložka do hotové omáčky
½ lžíce másla
¼ cibule, drobně nakrájet
½ kyselé okurky, drobně nakrájet
1 lžička kaparů, drobně nakrájet
1 sardelka
špetka kmínu
1 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
kůra z 1/8 citrónu
Na pánvi rozpustit máslo, osmažit cibuli 3 minuty, přidat ostatní suroviny, smažit 1 minutu, míchat.

Maso prošpikovat.
Maso vložit do menšího kastrolu, zalít vychladlým rozpuštěným máslem. Máslo nechat ztuhnout a maso zalít stolním olejem, aby k němu nemohl vzduch. Dát do ledničky na 2 -3 dny.
Olej scedit, nebude potřeba.
Maso vyndat z kastrolu, máslo dát do tlakového hrnce, maso osolit, opepřit.
Máslo v tlakovém hrnci rozehřát, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat maso, osmažit ze všech stran, přidat celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, jalovec, citrónovou kůru.
Přidat červené víno, zredukovat.
Přidat dostatečné množství vývaru, dusit 35 minut.
Maso dát stranou, vydušenou šťávu scedit do kastrolu.
Vydušenou šťávu zredukovat, přidat mouku, promíchat, zředit vývarem, přidat citrónovou šťávu, vařit 25 minut, podle potřeby dál ředit vývarem na požadovanou hustotu.
Do hotové omáčky vmíchat shora uvedenou vložku, dochutit pepřem, solí.
Maso nakrájet na plátky, vložit do omáčky.
Příloha: kynutý knedlík, bramborový knedlík, bramborové noky, vařená rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon.

HOSPODSKÝ GULÁŠ

1 kg hovězí kližky, nakrájet na kostky 2,5 cm
1 l hovězího vývaru
10 dkg špeku, drobně nakrájet
3 lžíce sádla na smažení
2 lžíce hladké mouky
35 dkg cibule
4 stroužky česneku
½ lžíce kvalitního rajského protlaku
4 lžíce sladké mleté papriky
½ lžičky kmínu
1 lžíce sušené majoránky
½ lžičky pepře
½ lžičky soli

Maso omýt, osušit, nakrájet na kostky 3 cm.
Cibuli drobně nakrájet.
V kastrole rozehřát 2 lžíce sádla se špekem, přidat cibuli, smažit cca 11 minut, než cibule mírně zhnědne. Cibule se musí smažit v tuku, ne na tuku, proto podle potřeby přidat sádlo.
Přidat maso, smažit cca 3 minuty, přidat 3 lžíce papriky, papriku mícháním rozpustit v tuku, přidat sůl, pepř, kmín, míchat.
Maso v kastrolu přesunout k jedné straně a na dno kastrolu vložit rajský protlak a zbylou papriku a svižně zamíchat.
Na protlak s paprikou přilít sběračku vývaru, promíchat a smíchat s masem, přidat další sběračku vývaru, promíchat dusit. 
V menším kastrolku opražit mouku, přidat 1 lžíci sádla, udělat hladkou tmavou jíšku, jíšku zředit 4 dcl vývaru a vmíchat k masu.
Guláš dusit ještě cca 1 hodinu, podlévat horkým vývarem.
Když je maso měkké, utřít česnek se solí, vložit do guláše, promíchat, provařit.
Přidat majoránku, promíchat.
Příloha: hoskové knedlíky, bramborové knedlíky, brambory, šťouchané brambory.
Víno: Svatovavřinecké.

PLNĚNÉ HOVĚZÍ ZÁVITKY

750 g hovězího zadního
hovězí vývar na podlévání
50 g špeku
1 lžíce sádla
1 cibule, drobně nakrájet
2 x 30 g hladké mouky
pepř
sůl

Nádivka
1 lžíce sádla
½ cibule
15 dkg vepřového masa (ramínko)
10 dkg uzeného masa
1 vejce
1 lžíce kysané smetany
5 dkg strouhanky
pepř
sůl
Vepřové maso a uzené umlít na masovém strojku nebo rozmixovat a dobře promíchat s dalšími surovinami nádivky.

Maso nakrájet na plátky, naklepat, osolit, opepřit, potřít nádivkou, svinout do závitků, posypat 3 dkg mouky.
V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, závitky osmažit, vyndat.
Do tlakového hrnce přidat cibuli, smažit 4 minuty, případně přidat sádlo, míchat.
Přidat dostatečné množství vývaru, dusit 35 minut.
Maso dát stranou, vydušenou šťávu scedit do kastrolu.
Vydušenou šťávu zredukovat, přidat 3 dkg, promíchat, zředit vývarem, vařit 25 minut, podle potřeby dál ředit vývarem na požadovanou hustotu, dochutit pepřem, solí.
Příloha: bramborové noky.
Víno: Cabernet Sauvignon.

DUŠENÉ ROŠTĚNKY

800 dkg vysokého roštěnce
1 lžíce sádla
hovězí vývar na podlití
1 cibule, drobně nakrájet
6 zrnek celého pepře
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
pepř
sůl

Nakrájet roštěnky, nenaklepávat, okraje naříznout, opepřit, osolit, poprášit moukou.
Na pánvi rozpustit sádlo, roštěnky osmažit z obou stran.
V tlakovém hrnci rozpustit máslo, přidat cibuli, smažit 4 minuty, přidat výpek z pánve, přidat mouku, 1 minutu míchat.
Přidat roštěnky, podlít dostatečným množstvím vývaru, dusit 25 minut.
Roštěnky vyndat, šťávu scedit.
Příloha: vařená rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ