• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

PRAŽMA S RAJČATY A OLIVAMI

8 filetů pražmy
16 keříčkových rajčat, rozpůlit
16 černých oliv bez pecek, podélně rozpůlit
2 lžíce krájené čerstvé bazalky
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
citrónová šťáva z ½ citrónu
2 citróny, nakrájet na čtvrtky
olivový olej
rostlinný olej
pepř
sůl

Rybu opepřit, osolit, postupně usmažit.
Rozehřát větší pánev, přidat 2 lžíce rostlinného oleje, na pánev položit filety kůží dolů, smažit na každé straně 2 minuty.
Rozehřát hlubší pánev, přidat 2 lžíce olivového oleje, přidat rajčata, olivy, pepř, sůl, míchat 2 minuty.
Přidat bazalku, citrónovou šťávu, petržel, míchat 1 minutu.
Prezentace: na střed talíře položit porci zeleninové směsi, přes směs dva filety pražmy kůží nahoru, přidat nekrájenou petržel, na kraj talíře položit čtvrtky citrónu.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

RYBÍ POLÉVKA KRÉMOVÁ S BÍLÝM VÍNEM

1 kg filetů z kapra, opepřit, osolit
3 kapří hlavy, odstranit žábry
2 l vody
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
1 mrkev, nakrájet na nudličky
1 petržel, nakrájet na nudličky
1/8 celeru, nakrájet na nudličky
1 cibule, hrubě nakrájet
1 pórek, hrubě nakrájet
2 bobkové listy
8 zrnek pepře
5 zrnek nového koření
¼ lžičky muškátového květu
1 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
3 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
0,5 dcl smetany na šlehání
2 rohlíky z minulého dne, nakrájet na kostičky, opražit na pánvi
pepř
sůl

Do studené vody dát rybí maso a odřezky, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat hrubě krájenou cibuli, pórek, bobkový list, celý pepř, nové koření, sůl, vařit 35 minut.
Vývar přecedit, maso obrat, dát stranou na talíř.
Udělat jíšku: do většího kastrolu dát mouku, krátce opražit, přidat 1 lžíci másla, 1 minutu míchat, přidat muškátový květ, zředit vínem, míchat, přidat scezený vývar, vařit 25 minut.
V pánvi rozehřát máslo, přidat na nudličky nakrájenou zeleninu, osmažit, vložit do kastrolu s menším množstvím vody, vařit do změknutí zeleniny, scedit.
V pánvi rozehřát 1 lžíci másla, filety kapra osmažit, maso rozebrat na kousky a spolu s masem z hlavy dát do vývaru, prohřát, přidat smetanu, promíchat.
Přidat vařenou drobně krájenou zeleninu bez vody, ve které se vařila.
Dochutit pepřem, solí.
Prezentace: do talíře dát porci polévky, posypat petrželí, posypat krutony.

PÁLIVÉ KOUSKY RYBÍCH FILETŮ V SARDELOVÉ PASTĚ

4 větší rybí filety (kapr, treska, makrela), rozdělit na kousky cca 3 x 3 cm
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
 rostlinný olej na smažení (ne olivový)

Pasta
2 lžíce sardelové pasty
1 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce rostlinného oleje (ne olivový)
1 lžička mletého chilli
½ lžičky cukru
1 lžička octa

Suroviny na pastu dát do mísy, promíchat.
Pastou potřít osušené rybí filety, nechat 10 minut ležet.
Na pánvi dobře rozehřát větší množství oleje, filety osmažit z obou stran, 2 minuty z každé strany.

Lehký bramborový salát
12 brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout, mírně pomačkat
3 vejce, uvařit natvrdo, nakrájet na plátky
2 jarní cibulky, drobně nakrájet
pepř
sůl

Do mísy dát plátky brambor, opepřit, osolit, přidat vejce, cibulku, lehce promíchat.
Zalít zálivkou.

Zálivka na salát
4 lžíce rostlinného oleje (ne olivový)
2 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička citrónové šťávy
½ lžičky mletého pepře
¼ lžičky soli
Suroviny dát do mísy, prošlehat.

Příloha: lehký bramborový salát.
Víno: Rulandské modré.

RYBÍ FILETY V SARDELOVÉ PASTĚ A V TĚSTĚ

4 větší rybí filety (kapr, treska, makrela)
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
 rostlinný olej na smažení (ne olivový)

Těsto
3 lžíce hladké mouky
1 vejce, rozšlehat
malé množství vody
špetka soli
Suroviny na těsto dát do mísy, rozmíchat na mírně tekuté těsto.

Pasta
1 lžíce sardelové pasty
1 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce rostlinného oleje (ne olivový)
1 lžička sladké mleté papriky
½ lžičky cukru
1 lžička octa
Suroviny na pastu dát do mísy, promíchat.
Pastou potřít osušené rybí filety, nechat 10 minut ležet.
Filety namočit z obou stran do těsta
Na pánvi dobře rozehřát větší množství oleje, filety osmažit z obou stran, 3 minuty z každé strany.

Lehký bramborový salát
12 brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout, nakrájet na plátky
3 vejce, uvařit natvrdo, nakrájet na plátky
2 jarní cibulky, drobně nakrájet
pepř
sůl
Do mísy dát plátky brambor, opepřit, osolit, přidat vejce, cibulku, lehce promíchat.
Zalít zálivkou.

Zálivka na salát
4 lžíce rostlinného oleje (ne olivový)
2 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička citrónové šťávy
½ lžičky mletého pepře
¼ lžičky soli
Suroviny dát do mísy, prošlehat.

Příloha: lehký bramborový salát.
Prezentace: do středu talíře položit porci salátu, na salát položit filé, posypat zelenou petrželí.
Víno: Rulandské modré.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ