• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

PÖRKÖLT Z KAPRA

  • 3 kg kapra, nakrájet na díly cca 20 dkg, osolit, opepřit
  • 0,5 kg cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 5 dkg anglické slaniny, drobně nakrájet
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 chilli paprička
  • 6 zelených paprik, nakrájet na proužky
  • 4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 1 dcl bílého vína
  • rybí vývar
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozehřát sádlo, přidat anglickou slaninu, osmažit, přidat cibuli, osmažit.
2. Přidat kapra, osmažit, přidat víno, zredukovat, přidat sladkou papriku, promíchat.
3. Přidat rajčata, chilli papriku, zelené papriky, dusit 25 minut.
Příloha: osmažený bílý chleba.

RYBÍ KOLÁČ

  • 350 g lososa, 350 g tresky
  • ½ kg brambor
  • 100 g sýra
  • cibule menší, drobně nakrájet
  • petržel, drobně nakrájet
  • olivový olej
  • 2 dcl bílého vína
  • mléko
  • máslo
  • pepř
  • sůl

1. Plech potřít máslem, posypat solí a pepřem, cibulí, na to položit lososa a tresku, přilít bílé víno (více) a trochu posypat solí. Přikrýt alobalem potřeným máslem a dát péct na 9 minut, plynová trouba na 6.
2. Slít šťávu od ryb a v malém kastrolu vyvařit asi na polovinu.
3. Rozmačkat vařené brambory, zředit trochou másla a mléka. Přidat sůl pepř, estragon, petrželovou nať. Přidat odvařenou šťávu.
4. Na másle lehce osmažit zelenou cibulku a vmíchat do brambor.
5. Do rozmačkaných brambor vmíchat polovinu masa z tresky a lososa.
6. Na větší pánev dát olivový olej a trochu másla, rozehřát a sundat s ohně.
7. Do pánve dát rozmačkané brambory s masem a zarovnat povrch.
8. Dát krátce péct na plotnu. Pak přikrýt alobalem pomazaným máslem a dát péct do trouby na 10 minut.
9. Po upečení dát na povrch zbytek ryby a na vrch sýr.
10. Dát krátce pod gril, až se sýr rozpustí.
11. Vyndat a pokapat citronem a olivovým olejem.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

RYBA S BRAMBOROVOU KAŠÍ, KRABEM A OMÁČKOU

Omáčka

  • konzerva se směsí plodů moře, ½ konzervy vařit, až se půlka vyvaří, pak vmíchat, ale nevařit:
  • 50 g strouhaného čedaru
  • 1 syrový žloutek
  • citrónovou šťávu
  • brandy
  • 1 lžička francouzské hořčice
  • omáčku prolisovat a vmíchat našlehanou šlehačku

Krabí maso

  • odstranit krunýř a kosti, maso prohřát na másle

Kaše
1. Uvařit brambory na přípravu kaše, ale kaši udělat jen z poloviny brambor.
2. Do rozmačkané poloviny přidat lžíci pažitky, pepř, krabí maso.
3. Druhou polovinu brambor rozkrájet na půlky a rovnou stranu opéct na másle.
4. Kaši rozprostřít do formy vymazané máslem, vmačkat opečené brambory a nalít omáčku.
5. Na 2 minuty do trouby – hlídat barvu.

Osnažení ryby
1. Osolit hladkou mouku.
2. Rybu obalit jen na straně kůže.
3. Na pánev málo oleje, rybu položit kůží dolů a přitlačit, aby se neprohnula, pak osmažit i z druhé strany.
4. Osmaženou rybu polít olivovým olejem a pokapat citronem.
Víno: Sylvánské zelené, pozdní sběr.

TRESKA S ČESNEKEM

  • 1 treska, osolit, opepřit, polít citrónem, naplnit petrželí
  • 4 stroužky česneku, nakrájet na tenké plátky
  • zelená petržel
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • kůra z poloviny citrónu, nastrouhat
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 2 bobkové listy
  • 6 třešňových rajčat, rozpůlit
  • 2 cibule, nakrájet na osminky
  • pepř
  • sůl
  • alobal

1. Dno pekáče potřít máslem, posypat solí, pepřem, přidat cibuli, bobkový list, citrónovou kůru, rajčata, přidat rybu. 
2. Dát do předehřáté trouby, při 180°C péct 10 minut.
Vno: Rulandské bílé, kabinet.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ