• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

SALÁT S UZENÝM SLEDĚM

  • 250 g uzeného sledě, nakrájet na malé proužky
  • 2 dcl mléka
  • 3 vařené brambory, nakrájet na kostičky
  • 3 vařené červené řepy, nakrájet na kostičky
  • 2 vařené mrkve, nakrájet na kolečka
  • 1 ½ hrnku vařených fazolí

1. Sledě dát do misky, přelít mlékem, nechat 20 minut, občas promíchat, vyndat, nechat okapat.
2. V míse smíchat, sledě, brambory, řepu, fazole, mrkev.
3. Zalít dresinkem.
Podávat teplé, nebo při pokojové teplotě.

Dresink

  • 2 pažitky, drobně nakrájet
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • ¼ lžičky pepře
  • 1 menší hrst zelené petržele, drobně nakrájet

Všechno smíchat.
Víno: Sauvignon.


SALÁT S TUŇÁKEM (i rybí filé)

  • 450g tuňáka
  • 8 nových brambor, uvařit a nakrájet na kostičky
  • 4 rajčata bez slupky, nakrájet
  • 115g fazolí z konzervy
  • 4 srdíčka salátu, nakrájet na proužky
  • listy salátu
  • 1 červené cibule, nakrájet na jemné plátky
  • 4 vejce, uvařit natvrdo, nakrájet 
  • 6 sardelí, nakrájet na proužky
  • 16 černých oliv, rozpůlit
  • čerstvá bazalka

Dresink

  • 7 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce octa (raději 1 lžíce octa a 2 lžíce citrónové šťávy)
  • 2 lžíce petržele, drobně nakrájet
  • 2 lžíce pažitky, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, rozdrtit
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička černého pepře

1. Připravit dresink.
2. Dát tuňáka do mísy, zalít ½ dresinku a dát na 2 hodiny do ledničky a občas promíchat.
3. Opéct rybu, nakrájet a dát do mísy, přidat cibuli, rajčata, brambory, fazole, salátová srdíčka a sardele, lehce promíchat. 
4. Na mísu dát listy salátu a na ně promíchanou směs, přelít zbytkem dresinku, přidat nakrájená vejce a posypat bazalkou.

KAPŘÍ MLÍČÍ

1. Mlíčí povařit při mírném varu 5 minut v osolené vodě, osušit.
2. Osolit, opepřit, obalit v hladké mouce, osmažit na másle.
Prezentace: mlíčí vložit do mísy, pokapat citrónovou šťávou, posypat petrželí.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

KAPŘÍ MLÍČÍ SE ŽAMPIÓNY

1. Mlíčí povařit v osolené vodě, nesmí se přímo vařit, osušit.
2. Osmahnout na másle.
3. Položit na špenát.
4. Žampióny nakrájet na plátky, osmahnout na másle, dát na mlíčí.
5. Zalít bešamelovou omáčkou.
6. Posypat nastrouhaným sýrem, zapéct.

5a. Nebo s omáčkou nantua
- ½ l omáčky bešamel
- ½ l rybího (račího) vývaru
- 1 dcl husté metany
- 1 lžíce másla (račího)
- ½ dcl koňaku
- bílý pepř
Pak, ale bez sýra a nezapékat.
Víno: Neuburgské, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ