• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ÚHOŘ MARINOVANÝ V OMÁČCE

1 úhoř, stáhnout, rozdělit na porce
2 lžíce másla
1 ½ lžíce hladké mouky
pepř
sůl

Jednotlivé porce úhoře opepřit, osolit, obalit v mouce.
Na pánvi rozpustit máslo, porce úhoře stejnoměrně osmažit. Bude trvat cca 8 minut, podle velikosti ryby.
Porce vyjmout, uložit do hlubší porcelánové, nebo skleněné mísy, přikrýt.
Výpek na pánvi zředit teplou vodou, 2 – 3 lžíce, provařit a vmíchat do hotové omáčky.
Nebo.
Výpek na pánvi zředit ½ dcl bílého vína (Ryzlink rýnský), zredukovat na polovinu a vmíchat do hotové omáčky.

Omáčka
100 g majonézy
100 g bílého jogurtu
1 větší cibule, drobně nakrájet, propláchnout studenou vodou
drobně strouhaná kůra z ½ citrónu
šťáva z ½ citrónu
1 nakládaná okurka, drobně nakrájet
1 lžíce kaparů, drobně nakrájet
1 menší hrst zelené petržele, drobně nakrájet
špetka cukru
pepř
sůl

Všechny suroviny, kromě citrónové šťávy, pepře, soli, vložit do misky a smíchat.
Přidat zředěný výpek z pánve, ochutit citrónovou šťávou, pepřem, solí.

Omáčkou přelít smaženého úhoře, nechat proležet v ledničce 2 – 3 hodiny.
Příloha: bílé pečivo
Víno:  Ryzlink rýnský, pozdní sběr; Rulandské bílé, kabinet.

KAPR MARINOVANÝ V OMÁČCE

½ kapra, očistit, rozdělit na porce
1 hlava kapra
rybí ořez
1 l vody
1 lžíce octa
1 menší mrkev, nakrájet na kolečka
1 menší petržel, nakrájet na kolečka
1 kousek celeru, nakrájet na plátky
½ cibule
4 zrnka nového koření
6 zrnek pepř
2 bobkové listy
pepř
sůl

Do hrnce nalít vodu, přidat ocet, rybí ořez, hlavu kapra bez očí, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat cibuli, mrkev, petržel, celer, nové koření, bobkový list, vařit nízkým varem 30 minut.
Vyjmout hlavu a rybí ořez, vývar scedit do většího kastrolu, scezenou zeleninu propláchnout, dát stranou.
Do kastrolu s vývarem vložit polovinu kapra, přivést k varu, vařit nízkým varem 12 – 15 minut.
Rybu vyjmout, aby zůstala vcelku. Vytáhnout dlouhé kosti. Položit do hlubší mísy, vnější stranou nahoru.
Rybu posypat vařenou zeleninou, přelít omáčkou, dát do ledničky proležet na 3 – 4 hodiny.
 
Omáčka
150 g majonézy
120 g bílého jogurtu
1 větší cibule, drobně nakrájet, propláchnout studenou vodou
drobně strouhaná kůra z ½ citrónu
šťáva z ½ citrónu
2 nakládané okurky, drobně nakrájet
2 lžíce kaparů, drobně nakrájet
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
½ lžičky cukru
pepř
sůl

Všechny suroviny, kromě citrónové šťávy, pepře, soli, vložit do misky a smíchat.
Přidat 2 lžíce vývaru, ochutit citrónovou šťávou, pepřem, solí.
Příloha: bílé pečivo
Víno:  Veltlínské červené rané, kabinet.

KREVETY SMAŽENÉ V TĚSTÍČKU

½ kg větších krevet
3 žloutky
100 g hladké mouky
½ dcl smetany ke šlehání
bílý pepř
sůl
slunečnicový olej na smažení (v žádném případě olivový!)

Do misky vložit žloutky, opepřit, osolit, našlehat, přidat smetanu, promíchat, přidat mouku, připravit řidší těsto.
Na pánvi rozehřát větší množství oleje.
Krevety obalit v těstě, dát osmažit.
Osmažené krevety vkládat do sítka, aby okapal olej.
Ihned podávat pokapané citrónem.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr

RYBÍ RAGÚ

½ polovina kapra, očistit
1 lžíce másla
220 g sterilovaného hrášku
½ menšího květáku, rozebrat na růžičky, uvařit v osolené vodě
1 mrkev, nakrájet na kostičky, podusit na másle
1 lžíce másla, na jíšku
1 lžíce hladké mouky, na jíšku
0,25 l mléka
scezená rybí várka na ředění jíšky
bílý pepř
sůl

Připravit jíšku: v kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, smažit 1 minutu, míchat.
Zředit studeným mlékem, dobře promíchat, podle potřeby zředit rybí várkou, vařit 30 minut.
Do husté omáčky přidat hrášek, mrkev, květák, provařit.
Přidat rybí maso, provařit, dochutit pepřem a solí.
Příloha: houskové knedlíčky.
Víno: Sauvignon, pozdní sběr; Sylvánské zelené, pozdní sběr.

Rybí várka
1 l vody
1 hlava kapra
rybí ořez
1 lžíce octa
1 menší mrkev, nakrájet na kolečka
1 menší petržel, nakrájet na kolečka
1 kousek celeru, nakrájet na plátky
½ cibule
4 zrnka nového koření
6 zrnek pepř
2 bobkové listy
pepř
sůl

Do hrnce nalít vodu, přidat ocet, rybí ořez, hlavu kapra bez očí, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat cibuli, mrkev, petržel, celer, nové koření, bobkový list, vařit nízkým varem 30 minut.
Vyjmout hlavu a rybí ořez, vývar scedit do většího kastrolu, scezenou zeleninu propláchnout, dát stranou.
Do kastrolu s vývarem vložit polovinu kapra, přivést k varu, vařit nízkým varem 12 – 15 minut.
Rybu vyjmout, vytáhnout dlouhé kosti, maso nakrájet na menší kousky.

Houskové knedlíčky
½ veky, nakrájet na kostičky
3 lžíce mléka
1 vejce
¼ lžičky muškátového květu
2 lžičky másla, nechat změknout
2 lžíce strouhanky
pepř
sůl

Kostičky veky dát do mísy, přelít mlékem, nechat vsáknout.
Máslo prošlehat s vajíčkem, přidat do mísy, přidat strouhanku, muškátový květ, pepř, sůl.
Vypracovat těsto a z těsta malé knedlíčky.
Knedlíčky vkládat do vařící osolené vody.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ