• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ROHLÍKY

500 g polohrubé mouky
¼ l mléka
20 g droždí
150 g másla
2 žloutky
1 vejce
100 g cukru
citrónová kůra z ½ citrónu
tuk na potření plechu
špetka soli

Připravit kvásek: v misce rozmíchat droždí se 2 lžičkami cukru, trochou vlažného mléka a mouky, zakrýt utěrkou, nechat vykynout kvásek.
Do mísy dát máslo s cukrem, žloutky utřít do pěny, přidat do mísy k mouce.
Přidat kvásek, citrónovou kůru, sůl, střídavě mouku, mléko, vypracovat tuhé těsto, zakrýt utěrkou, dát vykynout.
Vál posypat moukou, na vál vyklopit těsto, vyválet plát, krájet menší čtverce, ty svinout na rohlíčky.
Rohlíčky potřít rozšlehaným vejcem, pokládat na vymazaný plech.
Vložit do trouby rozehřáté na 200°C, rychle péct.

PEČIVO K VÍNU, ČAJI

500 g polohrubé mouky
¼ l mléka
20 g droždí
2 lžičky cukru
3 žloutky
100 g másla
20 g cukru
špetka soli
tuk na potření plechu
kmín na posypání
sůl na posypání

Připravit kvásek: v misce rozmíchat droždí se 2 lžičkami cukru, trochou vlažného mléka a mouky, zakrýt utěrkou, nechat vykynout kvásek.
Do mísy prosát mouku, přidat sůl, ve zbylém mléce rozmíchané žloutky, kvásek, vařečkou vypracovat těsto, až se budou tvořit puchýřky.
Vál posypat moukou, na vál vyklopit těsto, rozválet na tenkou placku, placku pokrýt plátky másla, těsto přeložit do tvaru psaní, vyválet placku.
Znovu přeložit těsto do tvaru psaní, vyválet placku. Takto zopakovat ještě dvakrát.
Těsto nechat chvíli ležet, pak oddělovat těsto na přípravu rohlíčků nebo pletených houstiček.
Hotové rohlíčky, houstičky položit na tukem vymazaný plech, posypat kmínem, solí, nechat kynout 30 minut.

BRAMBOROVÝ SALÁT

1,5 kg brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout, oloupat, nakrájet na kostičky
½ kg šunkového salámu, nakrájet na kostičky
3 vejce natvrdo, nakrájet na kostičky
1 mrkev
1 petržel
1 menší cibule, oloupat, drobně nakrájet, dobře propláchnout v sítku pod tekoucí vodou
4 kyselé okurky, drobně nakrájet
1 malá konzerva sterilovaného hrášku
2 lžíce majonézy, nebo podle chuti
2 lžíce vykapaného bílého jogurtu, nebo podle chuti
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička worcesterské omáčky
1 lžička cukru
pepř
sůl

Mrkev, petržel, oškrábat, podélně rozpůlit, vložit do vroucí nesolené vody, vařit až zelenina změkne „na skus“. Petržel bude dříve.
Mrkev, petržel nechat vychladnout, ještě jednou podélně rozříznout, nakrájet na kostičky.
Do mísy vložit nakrájené brambory, salám, mrkev, petržel, cibuli, kyselé okurky, hrášek, cukr, sůl, pepř, promíchat.
Přidat vejce, majonézu, jogurt, hořčici, worcesterskou omáčku, promíchat.
Ochutit pepřem, solí.

VLAŠSKÝ SALÁT

500 g brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout
300 g kvalitního šunkového salámu (ne salámy ze separátu s obsahem kostí a peří)
160 g sterilovaných okurek
50 g sterilovaného celeru
50 g sterilovaného hrášku
100 g mrkve, uvařit, nakrájet na kostičky
200 g majonézy
100 g bílého jogurtu
1 lžíce plnotučné hořčice
2 lžičky worcesterské omáčky
1 lžička citrónové šťávy
1 lžička cukru
½ lžičky pepře
sůl

Brambory oloupat, nakrájet na kostičky, salám nakrájet na nudličky, vložit do mísy.
Přidat ostatní suroviny, promíchat.
Dochutit pepřem, solí.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ