• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

TĚSTO PLNĚNÉ ZELÍM

60 dkg hladké mouky
3 vejce do těsta
1 vejce na potření, rozmíchat
2,5 g kvasnic
10 g cukru
10 g másla
4 dcl mléka
1 cibule
1 balíček kyselého zelí, překrájet
½ lžičky kmínu
2 lžíce sádla
pepř
sůl

V kastrole rozehřát sádlo, přidat cibuli, 4 minuty smažit, míchat, přidat zelí, podlít vodou, dusit téměř do měkka, ochutit pepřem, solí.

Připravit kvásek: do misky dát 2 dcl vlažného mléka, cukr, 2 lžíce mouky, promíchat, zakrýt, dát na teplé místo na 20 minut kynout.
Do mísy dát mouku, změklé máslo, vejce, kvásek, sůl, promíchat, postupně přilévat mléko, zpracovat těsto.
Těsto rozválet na placku, vykrajovat větší kolečka, naplnit zelím, okraje těsta potřít vajíčkem, dobře spojit.
Naplněné kapsy naskládat na pekáč vymaštěný sádlem, těsto potřít vajíčkem, vložit do trouby rozehřáté na 170°C, péct, až těsto začne mírně žloutnout.

PEČENÉ ROZMARÝNOVÉ BRAMBORY

12 brambor, uvařit ve slupce
1 lžička rozmarýnu
1 lžíce sádla
pepř
sůl

Brambory nechat vychladnout, oloupat nakrájet na plátky silné cca 2 cm.
Plech potřít sádlem, plátky brambor urovnat na plech, opepřit, posypat rozmarýnem.
Plech dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 15 minut.
Plech vyjmout z trouby, brambory osolit.

PEČENÉ BRAMBORY

8 větších brambor
8 bobkových listů
½ kg soli
8 lžic stolního oleje

Brambory podélně naříznout do 2/3 výšky.
Do každé brambory vložit bobkový list.
Do menšího pekáče nasypat sůl, rozprostřít, položit brambory řezem nahoru, do každého řezu nalít 1 lžíci oleje.
Dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1,5 hodiny.

Shora uvedený recept je sice klasický, ale je energeticky náročný. Levnější varianta je:

Brambory uvařit ve slupce, nechat vychladnout.
Brambory podélně naříznout do 2/3 výšky.
Do každé brambory vložit bobkový list.
Do menšího pekáče nasypat sůl, rozprostřít, položit brambory řezem nahoru, do každého řezu nalít 1 lžíci oleje.
Dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 15 minut.

BRAMBOROVÝ SALÁT S JIKRAMI

8 brambor, podélně nakrájet na plátky
100 g sušených jiker
8 koktejlových rajčat, přepůlit
3 stonky celerové natě, nakrájet na tenké plátky
1 lžíce citrónové šťávy
3 lžíce olivového oleje
pepř
sůl

V míse smíchat brambory, olej, opepřit, osolit.
Přidat rajčata, celer, citrónovou šťávu, promíchat.
Na salát nastrouhat sušené jikry.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ