• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

LOKŠE

1 kg brambor
30 dkg hladké mouky
trochu teplého mléka
sůl

Brambory uvařit ve slupce a nechat ve slupce 12 hodin.
Brambory oloupat, dát do mísy, nastrouhat, přidat mouku, sůl, vypracovat tuhé těsto, případně zředit mlékem.
Z těsta oddělit části, ty vyválet placky vysoké ½ cm, péct nasucho.
Mouku, která zůstane na pánvi po předchozím pečení, odstranit.
Hotové lokše potřít husím sádlem nebo rozehřátým máslem, skládat na sebe a přikrýt alobalem, aby zůstaly vláčné.

ČERVENÉ ZELÍ NA VÍNĚ

1 menší hlávka červeného zelí, nakrájet na nudličky
2 lžíce vepřového sádla  
1 cibule, drobně nakrájet
4 dl červeného vína
½  dl octa (vinného, je lepší, ale není podmínkou)
2 lžíce rybízové marmelády
2 dcl vody
½ lžíce cukru
sůl

1 V kastrolu rozehřát sádlo, přidat cibuli, osmažit, až začne mírně zlátnout.
2. Přidat zelí, vodu, cukr, odkryté dusit 10 minut, přikrýt a dusit do měkka, případně podlévat vodou.
3. Když je zelí téměř měkké přidat marmeládu, víno a odkryté úplně zredukovat.
4. Ochutit octem, solí, případně ještě cukrem.
Vhodné k pečené huse nebo kachně.

DUŠENÉ ZELÍ BÍLÉ

750 g zelí, vykrojit košťál, nakrájet na nudličky
4 lžíce sádla
2 cibule, drobně nakrájet
½  lžíce hladké mouky
4 lžíce octa
1 lžička kmínu
40 g cukru
sůl

V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat scezené zelí, podlít vodou, dusit 5 minut odkryté, aby vyprchaly čpavé látky, přidat vodu, cukr, ocet, kmín dusit do měkka, dochutit solí.

Lepší
1. Do kastrolu dát vodu přivést k varu, přidat zelí, dusit odkryté 5 minut, aby vyprchaly čpavé látky, scedit.
2. Udělat jíšku: v kastrolu rozehřát 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat mouku, udělat jíšku zředit vodou provařit 45 minut.
3. Z cukru udělat karamel, přidat vodu, karamel rozpustit.
4. V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat scezené zelí, podlít vodou.
5. Vmíchat rozpuštěný karamel, 2 menší naběračky provařené jíšky, kmín, ocet.
6. Dusit doměkka.

DUŠENÉ ZELÍ ČERVENÉ

750 g zelí, vykrojit košťál, nakrájet na nudličky
1 cibule drobně nakrájet
4 lžíce sádla
½  lžíce hladké mouky
1 lžíce cukru
sůl

V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat scezené zelí, podlít vodou, přidat cukr, dusit do měkka, dochutit solí.

Lepší
1. Udělat jíšku: v kastrolu rozehřát 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat mouku, udělat jíšku zředit vodou, provařit 45 minut.
2. Z cukru udělat karamel, přidat vodu, rozpustit.
3. V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat, podlít vodou.
5. Vmíchat rozpuštěný karamel, 2 menší naběračky provařené jíšky.
6. Dusit doměkka.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ