• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KALDOUN – POLÉVKA Z DRŮBKŮ

KALDOUN – POLÉVKA Z DRŮBKŮ 5 osob

drůbky ze 2 kuřat + 1 kachny nebo husy
1,75 l vody
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celeru, hrubě nakrájet
½ cibule, hrubě nakrájet
1 lžíce másla, na jíšku
1,5 lžíce hladké mouky, na jíšku
½ lžíce másla na osmažení zeleniny
1 mrkev, nakrájet na proužky
1 petržel, nakrájet na proužky
1/8 celere, nakrájet na proužky
½ pórku, nakrájet na kolečka
3 stroužky česneku, rozmačkat
½ květáku
¼ lžičky muškátového květu
4 zrnka celého pepře
bílý pepř
sůl

Drůbky vložit do osolené studené vody, přivést k varu, sbírat pěnu, přidat hubě krájenou zeleninu, celý pepř, uvařit drůbky doměkka.
V kastrolku rozpustit ½ másla, osmažit proužky zeleniny.
Vývar scedit do kastrolu, drůbky vykostit, nakrájet na proužky.
V kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu, přidat muškátový květ, promíchat, zředit scezeným vývarem, na růžičky rozebraný květák, vařit 5 minut odkryté, občas míchat.
Přidat osmaženou zeleninu, vařit doměkka. Přidat nakrájené maso, pórek, vařit 2 minuty.
Dochutit pepřem, solí, vložit játrové knedlíčky.

Játrové knedlíčky

100 g vepřových nebo drůbežích jater
100 g strouhanky
1 vejce
1 lžíce másla
majoránka
1 stroužek česneku
pepř mletý
sůl

1. Játra umlít s česnekem.
2. Směs dát do mísy a přidat strouhanku, vejce, máslo, sůl, pepř, majoránku.
3. Na prknu vyválet váleček a krájet části a dělat kulaté knedlíčky.
4. V kastrolku přivést k varu vývar, vložit knedlíčky, zvolna vařit max. 10 minut.

JÁTROVÉ KNEDLÍČKY

100 g vepřových nebo drůbežích jater
100 g strouhanky
1 vejce
1 lžíce másla
majoránka
1 stroužek česneku
pepř mletý
sůl

1. Játra umlít s česnekem.
2. Směs dát do mísy a přidat strouhanku, vejce, máslo, sůl, pepř, majoránku, promíchat.
3. Na prknu vyválet váleček a krájet části a dělat kulaté knedlíčky.
4. V kastrolku přivést k varu část vývaru, vložit knedlíčky, zvolna vařit max. 10 minut.
5. Knedlíčky vyjmout a vložit do vyčištěného a scezeného vývaru.

Knedlíčky nikdy nezavářet do celého hotového vývaru, vždy vařit zvlášť, aby se hlavní vývar nezakalil.

SKOPOVÉ MASO NA PAPRICE

1 kg skopové plece
4 dcl hovězího vývaru
1 cibule, drobně nakrájet
10 dkg špeku, drobně nakrájet
½ lžíce sádla
½ lžíce hladké mouky
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu
½ lžičky mleté papriky
3 dcl kysané smetany
pepř
sůl

Maso nakrájet na kostky 2,5 cm, opepřit, osolit.
V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, rozehřát špek, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat maso, mletou papriku, míchat, až se vydusí šťáva, přidat mouku, promíchat, přidat rajský protlak, promíchat, přidat rajčata, přidat vývar, promíchat, dusit 30 minut.
Maso vyndat na talíř, šťávu rozmixovat, scedit a prolisovat do většího kastrolu, dochutit pepřem, solí, krátce provařit.
Omáčku sundat z plotny, vmíchat smetanu. Maso vložit do omáčky.
Příloha: kynuté knedlíky, noky.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

DUŠENÉ VEPŘOVÉ KOTLETY

5 vepřových kotlet
hovězí vývar na podlití
1 lžíce sádla
1 cibule, drobně nakrájet
1 dcl bílého vína
½ lžíce plnotučné hořčice
½ lžíce mouky
½ lžičky kmínu
pepř
sůl

Kotlety na krajích naříznou, opepřit, osolit.
V tlakovém hrnci rozehřát sádlo, kotlety osmažit z obou stran, vyndat na talíř.
Do tlakového hrnce přidat cibuli, kmín, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat víno, zredukovat, přidat hořčici, mouku, promíchat.
Přidat kotlety, podlít dostatečným množstvím vývaru, dusit 25 minut.
Kotlety vyndat na talíř, šťávu scedit do menšího kastrolu, dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařená rýže.
Doplněk: oloupat 6 žampiónů, nakrájet na plátky, 4 minuty osmažit na másla s kmínem, opepřit osolit.
Prezentace: na talíř dát porci rýže, kotletu. Rýži posypat drobně krájenou zelenou petrželí, na kotletu položit žampióny, přelít šťávou.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ