• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

MAZANEC

370 g hladké mouky
370 g hrubé mouky
130 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
170 g másla, rozkrájet
0,5 l mléka
4 lžičky cukru
4 žloutky
1 vejce
40 g droždí
50 g půlených mandlí
50 g hrozinek, namočit v trošce rumu nebo červeného vína
kůru z ½ citrónu
špetka soli
tuk na vymazání plechu

Připravit kvásek: do mísy dát trochu hladké mouky, přidat droždí, 4 lžičky cukru, trochu vlažného mléka, promíchat, posypat trochou hladké mouky, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout.
Zatímco kvásek kyne prosít do mísy mouku, přidat sůl, máslo, citrónovou kůru, práškový cukr, vanilkový cukr, ve zbytku mléka rozmíchané žloutky, přidat vykynutý kvásek, hrozinky, polovinu mandlí.
Vypracovat hladké tuhé těsto. Přikrýt utěrkou, dát kynout na 1 hodinu. V době kynutí těsto dvakrát promíchat (ztužit).
Z vykynutého těsta udělat bochánek a dát na plech vymazaný tukem.
Bochánek pomazat rozmíchaným vejcem, posypat zbylou polovinou mandlí nakrájených na nudličky.
Plech s mazancem vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct do zlatova cca 45 minut.
Hned po upečení pocukrovat.

PLNĚNÉ BUCHTY

PLNĚNÉ BUCHTY

500 g hladké mouky
60 g cukru
50 g másla
20 g droždí
1/3 l mléka
2 žloutky
1 balíček vanilkového cukru
citrónová kůra z ½ citrónu
špetka soli
tuk na vymazání pekáče, vhodné je i sádlo
 
Připravit kvásek: v misce rozmíchat droždí se lžící cukru, trochu vlažného mléka a mouky, zakrýt utěrkou, nechat vykynout kvásek.
Do mísy prosát mouku, přidat cukr, sůl, citrónovou kůru, vanilkový cukr, ve zbytku mléka rozmíchané žloutky, přidat vykynutý kvásek.
Vařečkou vypracovat vláčné těsto, hníst, až se na těstu dělají puchýřky.
Dát na teplé místo kynout na 1 hodinu.
Vál posypat hladkou moukou, vyklopit těsto, rozválet na placku, vykrajovat čtverečky a plnit náplní.
Buchty vkládat vedle sebe do pekáče vytřeného rozpuštěným tukem, potírat máslem i na stranách, nechat 20 minut kynout.
Vložit do trouby rozehřáté na 180°C cca 40 minut.
Po vyjmutí z trouby buchty potřít mlékem, vyklopit z pekáče na vál, posypat moučkovým cukrem.

DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY S KRÉMEM

500 g polohrubé mouky
80 g cukru
30 g droždí
40 g hrozinek
4 žloutky
100 g másla, rozpustit
¼ l mléka
100 g mléka
citrónová kůra z ½ citrónu
špetka soli

Vanilkový krém
½ l mléka
2 žloutky
50 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
1½ lžíce vanilkového pudinkového prášku

Do kovové misky nebo menšího kastrolu dát mléko, žloutky rozmíchat, přidat cukr, vanilkový cukr, pudinkový prášek.
Nad párou šlehat do zhoustnutí.

Připravit kvásek: v misce rozmíchat droždí se lžící cukru, trochu vlažného mléka a mouky, zakrýt utěrkou, nechat vykynout kvásek.
Do mísy prosát mouku, přidat cukr, sůl, citrónovou kůru, přidat vykynutý kvásek, žloutky rozmíchané ve zbylém mléce, rozpuštěné máslo, hrozinky, vypracovat těsto, zakrýt utěrkou, dát na 40 minut kynout.
Vál posypat moukou, z těsta vyválet pruhy široké 3 cm, krájet kostky, zakulatit, vkládat do vymazaného pekáče, potírat rozpuštěným tukem i na stranách.
Vložit do trouby vyhřáté na 180°C, upéct do růžova.

PEČIVO K VÍNU, ČAJI

PEČIVO K VÍNU, ČAJI

500 g polohrubé mouky
¼ l mléka
20 g droždí
2 lžičky cukru
3 žloutky
100 g másla
20 g cukru
špetka soli
tuk na potření plechu
kmín na posypání
sůl na posypání

Připravit kvásek: v misce rozmíchat droždí se 2 lžičkami cukru, trochou vlažného mléka a mouky, zakrýt utěrkou, nechat vykynout kvásek.
Do mísy prosát mouku, přidat sůl, ve zbylém mléce rozmíchané žloutky, kvásek, vařečkou vypracovat těsto, až se budou tvořit puchýřky.
Vál posypat moukou, na vál vyklopit těsto, rozválet na tenkou placku, placku pokrýt plátky másla, těsto přeložit do tvaru psaní, vyválet placku.
Znovu přeložit těsto do tvaru psaní, vyválet placku. Takto zopakovat ještě dvakrát.
Těsto nechat chvíli ležet, pak oddělovat těsto na přípravu rohlíčků nebo pletených houstiček.
Hotové rohlíčky, houstičky položit na tukem vymazaný plech, posypat kmínem, solí, nechat kynout 30 minut.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ