• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

JEDNODUCHÝ GULÁŠ

JEDNODUCHÝ GULÁŠ 5 osob

60 dkg hovězího předního
30 dkg vepřového ramínka
hovězí vývar dle potřeby
5 dkg špeku, drobně nakrájet
1 lžíce sádla, nebo podle potřeby
4 cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce majoránky
1 lžíce mleté papriky
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
pepř
sůl

Připravit jíšku: v menším kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, 1 minutu míchat, zředit vývarem.
Maso nakrájet na kostky 2,5 cm, opepřit, osolit.
V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, špek, přidat cibuli, smažit 10 minut, až začne cibule hnědnout, podle potřeby přidat sádlo, cibule se musí smažit v tuku, ne pouze na tuku.
Přidat, česnek, papriku, papriku rozpustit v tuku, zředit dostatečným množstvím horkého vývaru, přidat zředěnou jíšku, maso, dusit 30 minut.
Maso přendat do kastrolu, šťávu rozmixovat, scedit a propasírovat na maso, případně zředit horkým vývarem, přidat majoránku, provařit, ochutit pepřem, solí.
Příloha: bramborové knedlíky, houskové knedlíky, šťouchané brambory, vařená rýže.
Víno: Svatovavřinecké.

VAŘENÁ RÝŽE

  • rýže, na 1 porci 3 lžíce syrové rýže
  • 1 menší cibule
  • 2 hřebíčeky
  • sůl
  • voda

1. Podle počtu porcí vložit odpovídající množství rýže do mísy, zalít studenou vodou, rýži propláchnout, odstranit nečistoty, rýži nechat 2 hodiny namočenou, ještě jednou propláchnout.
2. Větší množství osolené vody přivést k varu.
3. Do cibule zapíchnout hřebíčky a vložit do vody.
4. Rýži přidat do vroucí vody, přidaná rýže var zastaví, od chvíle, kdy se voda začne opět vřít, vařit rýži 5 minut.
5. Na vidličku zachytit zrnko rýže, skusem zjistit, zda je rýže měkká, případně vařit ještě 1 minutu. Rýži slít.
Rýže bude přiměřeně sypká. Platí pro všechny druhy rýží.

 

 

 

RÝŽOVÝ NÁKYP

RÝŽOVÝ NÁKYP

20 dkg rýže
1 l mléka
10 dkg cukru na oslazení rýže
½ lžíce cukru do mléka na vaření rýže
1 lžička cukru na dušení jablek
60 dkg oloupaných jablek bez jadřinců, nakrájet na tenké plátky
2 lžíce třešňové marmelády
3 lžíce mandlových lupínků
nastrouhaná kůra z 1/3 pomeranče
10 dkg změklého másla
4 bílky
máslo na vytření pekáče
strouhanka na vysypání pekáče
¼ lžičky skořice
1 hřebíček
vanilkový cukr na posypání
sůl

Sněhový krém
3 bílky
20 dkg cukru
Z bílků vyšlehat tuhý sníh.
Vmíchat cukr.

Rýži propláchnout vařící vodou.
Do mléka přidat ½ lžíce cukru, špetku soli, přivést k varu, přidat rýži, vařit 6 minut.
Rýži scedit, dát vychladnout.
Z bílků vyšlehat tuhý sníh.
Do menšího kastrolu dát malé množství vody, 1 lžičku cukru, ¼ lžičky skořice, 1 hřebíček
V míse vyšlehat máslo do pěny, přidat žloutky, citrónovou kůru, vanilku, 10 dkg cukru, míchat 10 až 15 minut.
Přidat studenou rýži, mandle, zvolna vmíchat sníh.
Pekáč vytřít máslem, vysypat strouhankou, rozprostřít ½ hmoty, na ní rozložit plátky jablek, středy vyplnit marmeládou, na jablka rozprostřít druhou část hmoty.
V pekáč vložit do trouby rozehřáté na 160°C, péct cca 35 minut, až povrch zčervená.
Pekáč vyndat, potřít sněhovým krém, dát zapéct při 180°C na cca 2 minuty, až povrch krému dostane světlehnědý nádech.
Posypat vanilkovým cukrem.

ZAPÉKANÉ PALAČINKY S TVAROHEM

ZAPÉKANÉ PALAČINKY S TVAROHEM 5 osob

250 g hladké mouky
1 vejce, rozmíchat
0,5 l mléka
1 lžička cukru
nastrouhaná kůra ze ¼ citrónu
moučkový cukr na posypání
špetka soli
olej na smažení

Náplň
30 dkg měkkého tvarohu
2 žloutky
3 bílky
1 lžíce změklého másla
2 lžíce hrozinek
1 lžíce cukru
nastrouhaná kůra z ½ citrónu

Z bílků ušlehat tuhý sníh.
Do mísy vložit máslo, přidat cukr, promíchat, až se cukr ve žloutku rozpustí, přidat tvaroh, promíchat, hrozinky, cukr, citrónovou kůru, promíchat, vmíchat sníh.

Na zalití palačinek
1 dcl mléka
1 lžička cukr
1 žloutek
V menším kastrolu promíchat.

Do mísy prosát hladkou mouku, přidat sůl, citrónovou kůru, cukr, promíchat.
Přidat vejce, mléko, promíchat řídké (tekuté) těsto, nechat 10 minut stát, promíchat, případně zředit mlékem.
Rozehřát pánev, přidat malé množství oleje, sběračkou přidat tolik těsta, aby vznikla tenká palačinka, osmažit z obou stran (první palačinka se zpravidla nepovede).
Před každou další palačinkou přidávat jen minimálně oleje.
Palačinky potřít náplní, srolovat, šikmo přepůlit.
Pekáč vymazat máslem, naskládat palačinky, zalít směsí mléka a žloutku, dát zapéct do trouby rozehřáté na 180°C.
Prezentace: palačinky sypat moučkovým cukrem.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ