• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KALDOUN

2,5 l vody
1 kg drůbků z kachny, krůty, kuřete (krky, křídla, žaludky)
70 g širokých nudlí, uvařit v osolené vodě
1 mrkev
1 petržel
1/8 celere
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celere, hrubě nakrájet
1 celerová nať
1 lžíce másla
1 malá cibule, drobně nakrájet
1 lžíce hladké mouky
5 kuliček celého pepře
½ lžičky muškátového oříšku, strouhaný
½ lžičky estragonu
1 vejce
6 dcl mléka na rozmíchání žloutku
2 dcl mléka na udělání bešamelu
5 dcl zeleninového vývaru (nebo masox) na ředění bešamelu při prováření
čerstvá zelená petržel
bílý pepř
sůl

Drůbky dát do hrnce se studenou osolenou vodou, přivést k varu, odstranit pěnu.
Přidat kořenovou zeleninu, celerovou nať, celý pepř, muškátový oříšek, estragon. Vařit více než hodinu.
Nakrájenou mrkev, petržel, celer uvařit.
V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli, osmahnout, přidat mouku, udělat jíšku, ředit mlékem, provařit 40 minut, podle  potřeby ředit zeleninovým vývarem.
Vývar scedit, nechat vychladnout, vyčistit bílkem.
Obrat maso, překrájet.
Do vyčištěného vývaru dát maso, vařenou zeleninu, vařené nudle, uvést do varu, vmíchat žloutek s mlékem, provařit.
Prezentace: porce posypat zelenou petrželí.

POLÉVKA Z HUSÍCH DRŮBKŮ

drůbky z 1 husy (krk, konce křidélek, srdce, žaludek, játra)
2 l vody
½ květáku, rozebrat na růžičky
1 menší cibule, hrubě nakrájet
½ mrkve, hrubě nakrájet
1 menší petržel, hrubě nakrájet
1/8 petržele, hrubě nakrájet
1 lžíce másla na jíšku
1 lžíce hladké mouky
4 žampióny, nakrájet na silnější plátky
1 lžíce másla na smažení žampiónů
1 hrst zelené petržele, hrubě nakrájet
4 zrnka pepře
¼ lžičky muškátového květu
pepř
sůl

Připravit jíšku: v hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu. Zředit 2 litry studené vody.
Očištěné drůbky vložit do hrnce se zředěnou jíškou, přidat zeleninu, osolit, pomalu vařit 1,5 hodiny.
Na pánvi rozpustit máslo, osmažit žampióny.
Vývar přecedit do druhého hrnce.
Drůbky nakrájet na kostičky, přidat do scezeného vývaru.
Do scezeného vývaru přidat osmažené žampióny, muškátový květ.
Vařit, až květák změkne.

POLÉVKA Z DRŮBKŮ S KNEDLÍČKY

drůbky ze slepice nebo kuřete (krk, konce křidélek, srdce, žaludek, játra)
2,5 l vody
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
kousek celere, hrubě nakrájet
10 cm pórku
1 cibule, hrubě nakrájet
5 zrnek pepře
2 lžíce sterilovaného hrášku
menší hrst zelené petržele, drobně nakrájet
pepř
sůl

Do hrnce dát vodu, osolit, přidat drůbky, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat pepř, pomalu vařit 15 minut.
Přidat mrkev, petržel, celer, cibuli, pomalu vařit 25 minut.
Polévku scedit do dalšího hrnce.
Vařené drůbky nakrájet (křídla bez kůže), přidat do scezené polévky
Do polévky přidat hrášek, hotové knedlíčky, provařit, dochutit pepřem, solí.

Knedlíčky
2 x drůbeží játra
1,5 houska, nakrájet na malé kostičky
1 lžíce strouhanky
50 g másla
8 lžic mléka
3 vejce
1 lžička majoránky
¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
pepř
sůl

Játra utřít se solí a částí strouhanky, dát do mísy.
Přidat housku, máslo, dobře promíchat, přidat mléko, majoránku, muškátový oříšek, pepř, promíchat.
Nechat stát, než je hotová polévka. Pak hmotu podle potřeby zředit mlékem, nebo zahustit strouhankou. Připravit malé knedlíčky.
V kastrolu přivést k varu osolenou vodu, vkládat do ní knedlíčky, vařit cca 8 minut.

SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ

1,5 kg svíčkové nebo zadní válec z hovězího zadního nebo hovězí zadní nebo falešná svíčková
(u tohoto receptu jde o omáčku)   
200 g špeku, na špikování                  
špek, plátky na obalení masa
2 cibule, drobně nakrájet              
3 mrkve, drobně nakrájet              
2 petržele, drobně nakrájet          
kus celeru + sterilovaný celer, drobně nakrájet  
6 nové koření                    
6 celý pepř                      
½ citrónu, umýt, ostrouhat žlutou část kůry, nakrájet na kolečka, odstranit bílou dužinu
½ citrónu, nakrájet na tenká kolečka na ozdobu              
½ lžičky soli                  
1 ½  lžíce cukru                  
1 lžíce octa                      
1 lžíce plnotučné hořčice              
1 lžíce rybízového džemu
200 g nakládaných brusinek (lze vynechat)          
1 dcl bílého vína                    
2 bobkové listy                  
1 lžička tymiánu
1 lžička bílého mletého pepře                   
½ saturejky                       
½ špetky rozmarýnu
2 dcl kyselé smetany,                
1½ hrnku hovězího vývaru (NE drůbežího)
sádlo, (málo) na opečení masa na pánvi
hovězí vývar na ředění omáčky            
1a. (Nenaložené maso): maso omýt a prošpikovat špekem, osolit, opepřit bílým pepřem, opéct na pánvi ze všech stran na 1 lžíci oleje, dát na talíř.
1b. (Naložené maso): maso očistit,osolit, opepřit bílým pepřem, opéct na pánvi ze všech stran na 1 lžíci oleje, dát na talíř.
2. Na pánvi zkaramelizovat cukr, přidat máslo, osmažit zeleninu, cibuli, (i to ve které bylo naloženo maso), tymián, rozmarýn, saturejku.
3. Přidat ocet, nechat odpařit, přidat víno, nechat odpařit alkohol, přidat rybízový džem, hořčici, provařit.
4. Na másle osmažit drobně čerstvě nakrájenou mrkev, petržel, celer (další část).
5. Do pekáče dát alobal, na něj rozprostřít obě části osmažené zeleniny, vložit maso obalené do plátků slaniny, přidat vývar, přidat nové koření, pepř, sůl, citrón, vývar, strouhanou citrónovou kůru, tymián, rozmarýn, saturejku, bobkový list, kořenovou zeleninu osmaženou na másle.
6. Dusit 1,5 hodiny, prvních 15 minut při 220°C, pak stáhnout na 170°C. Občas obrátit.
7. Maso vyndat na talíř, přikrýt alobalem.
8. Z omáčky vyndat celé koření, omáčku rozmixovat, přidat scezenou jíšku, provařit, vmíchat ½ lžíce másla, přidat smetanu, pokud je třeba zředit vývarem.
(9. Maso nakrájet na plátky, dát do hlubokého kastrolu a přelít rozmixovanou omáčkou, nechat do druhého dne.)
Příloha: kynutý houskový knedlík.
Víno: Rulandské šedé, kabinet.

Naložení masa
špek
tymián
saturejka
cibule
kořenová zelenina
máslo
olej
Omyté, osušené a prošpikované maso přelít máslem, dát do kastrolu, posypat kořením, obložit drobně krájenou kořenovou zeleninou, kolečky cibule, ještě přelít olejem.
V ledničce nechat ležet max. 3 dny. Občas obracet.

Ochucená jíška
1 ½ lžíce hladké mouky
1 ½ lžíce másla
1 malá petržel, hrubě nakrájet
kousek celere, hrubě nakrájet
½ malé mrkve, hrubě nakrájet
1 malá cibule, hrubě nakrájet
ořez
2 stroužky česneku, rozpůlit
3 zrnka pepře
bobkový list
hovězí vývar
½ kostky hovězího masoxu

Jíška postup:
do hrnce dát mouku a prohřát, stále míchat
přidat máslo, 40 sec. zpěnit, zavřít přívod tepla
za stálého míchání ředit vývarem
přidat cibuli, mrkev, petržel, celer, česnek, pepř, bobkový list, ořez, vařit 45 minut
scedit a odvařit na požadovanou hustotu

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ