• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

VEPŘOVÁ PEČENĚ, knedlík, zelí

1 kg vepřové krkovice
1 lžíce sádla
kmín
sůl
4 dcl vody, nebo masového vývaru
½ lžíce mouky, v kastrolku krátce opražit

Maso osolit, posypat kmínem.
Dno pekáče potřít sádlem, posypat kmínem, solí, přidat maso, podlít vodou.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu a 25 minut, v polovině pečení obrátit.
V průběhu pečení přelévat vypečenou šťávou.
Maso vyjmout, pekáč položit na sporák, šťávu téměř vysmahnout na tuk, přidat mouku, smažit 1 minutu, zředit vodou, nebo masovým vývarem, provařit 30 minut.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: houskový knedlík, bramborový knedlík, vařené brambory, dušené zelí.

KYNUTÉ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY

  • 600 g hrubé mouky
  • 20 g droždí
  • ¼ l vlažného mléka
  • 1 vejce, rozmíchat
  • 2 dny staré housky, nakrájet na kostičky, nechat oschnout
  • sůl

Z malého množství vlažného mléka, mouky a všeho droždí připravit kvásek.
Mezitím prosít mouku do mísy, přidat vejce, sůl, mléko, promíchat, přidat kvásek, měchačkou vypracovat hladké těsto, těsto zpracovávat cca 20 minut.
Vmíchat kostičky housky. Těsto nechat 30 minut vykynout.
Těsto rozdělit na polovinu, vyválet knedlíky o průměru cca 8 cm a vložit do vroucí osolené vody.
Vařit prudkým varem cca 25 minut.
Ihned nakrájet na plátky, je třeba, aby vystoupila pára.

HOVĚZÍ GULÁŠ

80 dkg hovězího předního
5 dkg špeku, drobně nakrájet
1 lžíce sádla, nebo podle potřeby
4 cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce majoránky
1 lžíce mleté papriky
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
5 zrnek celého pepře
½ lžičky kmínu
pepř
sůl

Připravit jíšku: v menším kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, 1 minutu míchat, zředit vývarem.
Maso nakrájet na kostky 2,5 cm, opepřit, osolit.
V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, přidat špek, cibuli, kmín, smažit 10 minut, až začne cibule hnědnout, podle potřeby přidat sádlo, cibule se musí smažit v tuku, ne pouze na tuku.
Přidat, česnek, papriku, papriku rozpustit v tuku, zředit dostatečným množstvím horkého vývaru, přidat zředěnou jíšku, celý pepř, maso, dusit 30 minut.
Maso přendat do kastrolu, vyndat celý pepř, šťávu rozmixovat, scedit a propasírovat na maso, případně zředit horkým vývarem, přidat majoránku, provařit, ochutit pepřem, solí.
Příloha: bramborové knedlíky, houskové knedlíky, šťouchané brambory, vařená rýže.

MORAVSKÝ VRABEC

500 g vepřového bůčku, nakrájet na kostky 3 x  4 cm
500 g vepřového plecka, nakrájet na kostky 3 x 4 cm
1 lžíce sádla
3 cibule, hrubě nakrájet
4 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 lžička kmínu
1 lžíce mouky, krátce opražit
6 dcl masového vývaru
2 dcl světlého piva
pepř
sůl

Maso, opepřit, osolit, posypat kmínem, promíchat.
Na pánvi rozehřát sádlo, přidat nakrájené plecko, krátce prudce osmažit, míchat, dát na talíř.
Do stejné pánve přidat nakrájený bůček, krátce prudce osmažit, míchat, dát na talíř.
Do stejné pánve přidat cibuli, krátce osmažit, přidat mouku, míchat 1 minutu, zředit trochou vývaru.
Obsah pánve přendat do pekáče, přidat opečené maso i se šťávou, kterou pustilo.
Přidat česnek, podlít pivem a částí vývaru.
Zakrytý pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C.
Péct zakryté cca 1 hodinu, odkrýt a dopéct 10 minut.
V průběhu pečení přidávat vývar a maso přelévat výpekem.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, houskový knedlík, bramborový knedlík, dušené zelí, dušené kyselé zelí.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ