• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

BAVORSKÉ VDOLEČKY

500 g polohrubé mouky
50 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
100 g másla
20 g droždí
2 žloutky
1 vejce
3 dcl l mléka
nastrouhaná citrónová kůra z ½ citrónu
borůvková marmeláda
1 kelímek smetany na šlehání, udělat šlehačku
tvrdý tvaroh
špetka soli
přepuštěné máslo na smažení, nebo ztužený tuk

Připravit kvásek: do mísy dát trochu hladké mouky, přidat droždí, 1 lžíci cukru, trochu vlažného mléka, promíchat, posypat trochou mouky, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout.
Do mísy dát máslo, přidat žloutky a cukr, utřít do pěny, přidat sůl, vejce, citrónovou kůru, střídavě mouku a vlažné mléko. Vařečkou vypracovat vláčné těsto. Mísu zakrýt utěrkou a nechat 30 minut na teplém místě kynout.
Těsto vyklopit na pomoučněný vál, vyválet plát vysoký 2,5 cm, hrnkem vykrajovat vdolky.
Vdolky nechat ještě 15 kynout, v polovině obrátit.
Smažit ve větším množství tuku, v průběhu pečení obrátit, ještě do teplého vdolku udělat rukou důlek.
Prezentace: do prohlubně ve vdolku dát marmeládu, posypat strouhaným tvrdým tvarohem, pocukrovat, přidat šlehačku.

PLNĚNÉ BUCHTY

500 g hladké mouky
60 g cukru
50 g másla
20 g droždí
1/3 l mléka
2 žloutky
1 balíček vanilkového cukru
citrónová kůra z ½ citrónu
špetka soli
tuk na vymazání pekáče, vhodné je i sádlo
 
Připravit kvásek: v misce rozmíchat droždí se lžící cukru, trochu vlažného mléka a mouky, zakrýt utěrkou, nechat vykynout kvásek.
Do mísy prosát mouku, přidat cukr, sůl, citrónovou kůru, vanilkový cukr, ve zbytku mléka rozmíchané žloutky, přidat vykynutý kvásek.
Vařečkou vypracovat vláčné těsto, hníst, až se na těstu dělají puchýřky.
Dát na teplé místo kynout na 1 hodinu.
Vál posypat hladkou moukou, vyklopit těsto, rozválet na placku, vykrajovat čtverečky a plnit náplní.
Buchty vkládat vedle sebe do pekáče vytřeného rozpuštěným tukem, potírat máslem i na stranách, nechat 20 minut kynout.
Vložit do trouby rozehřáté na 180°C cca 40 minut.
Po vyjmutí z trouby buchty potřít mlékem, vyklopit z pekáče na vál, posypat moučkovým cukrem.

LEDENICKÉ BUCHTY S DVOJITOU NÁPLNÍ

500 g hladké mouky
70 g cukru
2 dcl oleje
4 žloutky
špetka soli
sádlo na vytření pekáče
olej na potření buchet

Kvásek
¼ l mléka
1 lžička cukru
1 kostka droždí

Mouku nasypat do mísy, přidat cukr, sůl, promíchat.
Rozmíchat mléko, droždí cukr.
Uprostřed mouky udělat prohlubeň, vlít směs mléka a droždí, promíchat s trochou mouky, mísu dát na 20 minut do tepla, aby vykynul kvásek.
Kvásek zamíchat do mouky, přidat olej, přidávat po jednom žloutky, zapracovávat do těsta.
Vypracovat vláčné těsto, povrch mírně posypat hladkou moukou, mísu přikrýt utěrkou, dát mísu na teplé místo a nechat těsto 40 minut kynout.
Z těsta tvarovat placky, ty plnit tvarohovou náplní a vytvarovat buchty.
Buchty skládat do sádlem vytřeného pekáče a po stranách buchty potřít olejem.
Na každou buchtu položit větší řez kompotované meruňky.
Buchty nechat 15 minut kynout, posypat drobenkou.
Vložit do trouby rozehřáté na 160°C, péct cca 40 minut. 

Máslová drobenka
10 dkg hladké mouky
8 dkg másla
8 dkg cukru
Na vál prosát mouku, přidat na krájené studené máslo, cukr. Rukou rychle promíchat a ještě rozdrobit.  Dát vychladit.

Tvarohová náplň
200 g měkkého tvarohu
40 g cukru
20 g hrozinek
1 balíček vanilkového cukru
25 g másla
1 žloutky
1 bílek, udělat tuhý sníh
2 lžíce mléka
Máslo utřít se žloutkem, přidat cukr, tvaroh, mléko, hrozinky, promíchat, vmíchat sníh.

BRAMBOROVÉ TAŠTIČKY S POVIDLY

600 g brambor, oškrábat
300 g hrubé mouky + na podsypání těsta
70 g krupice
150 g strouhanky, osmahnout na másle
3 vejce
sůl
moučkový cukr
máslo na přelití taštiček

Brambory uvařit, nechat vychladnout, nastrouhat do mísy.
Přidat vejce, mouku, krupici, sůl, vypracovat těsto.
Těsto vyválet, vykrajovat kolečka cca 7 cm v průměru, plnit povidlovou náplní, těsto přehnout, okraje pevně spojit.
Vkládat do vařící osolené vody, promíchat, aby se taštičky neuchytily u dna, uvařit.
Uvařené taštičky hned posypat strouhankou.
Prezentace: taštičky posypat moučkovým cukrem, přelít rozpuštěným máslem.

Povidlová náplň
15 dkg povidel
trochu vlažné vody
1 lžíce cukru
½ lžičky skořice
nastrouhaná kůra z ½ citrónu
1 lžíce rumu
Do mísy vložit povidla, zředit trochou vlažné vody, přidat ostatní suroviny, dobře promíchat.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ